torstai 21. huhtikuuta 2022

Pientä alkua

 Taimitarhassa alkaa tapahtumaan. Pikkuinen chilin alku on pukannut itseään kasvuun. 

Chilin taimi jossa kasvamassa pieni chilin alku
Tämä chili on minulle uusi tuttavuus. Escondida, jonka pitäisi olla keskitulinen. Sellaiset sopivat omaan kotikeittiööni hyvin. Jännityksellä odotetaan, että jääkö tämä vahinkolapseksi, vai onko taimi jo valmis kasvattamaan hedelmiä. 
Viime vuotinen vahinkolapsen tehnyt chili ei sitten muuta sinä kesänä tuottanutkaan. Tässä on nyt palkon kukkia kuitenkin olemassa. 


maanantai 18. huhtikuuta 2022

Puutarhapäivitys

 Taimitarha kasvaa ja tuntuu vaan leviävän kokoajan. Luonnollista kasvua, mutta pöytäpinta-ala alkaa olla kohta käytetty. 

Eilen lähti pääsiäisvieraiden mukana viisi isoa tainta adoptioon. Tänään olikin sitten urakkana saattaa viimeiset taimiruukuissa olleet taimet isompiin kasvupaikkoihin. Ja taas on koko tarha täynnä. Viisi adoptoitavaa tuolla vielä odottaa loppusijoituspaikkaansa. 

Ikkunan edessä oleva pöytä täynnä taimia, oikeassa reunassa on valkoista paperia jonka päällä mullanvaihto paikka

Tilli kukoistaa edelleen. Se jaksaa nyt tuottaa iloa kasvullaan ja nyt näyttää jo oikein hyvältä. 
Kukkaruukku, jossa kasvaa jo 10 cm korkeita tillinvarsia
Kasvamassa on myös korianteria ja persiljaa, mutta niiden into ei ole samaa luokkaa tillin kanssa. Aikaisempin vuosina persilja on kasvanut hyvin. Talvehtikin useampana vuonna ulkona ruukussa. Keväällä vain heitin sekaan hieman uutta siementä. Viime syksyn vihannespunkkiepidemian vuoksi hävitin käytännössä kaikki kasvit ja kasvualustat parvekkeelta. 
Taimitarha ja valaisimet samassa kuvassa. Valaisintanko, josta riippuu kolme erilaista kasvivaloa.

Valaisinsysteemi on hyvin sekalainen, mutta näyttää toimivan siitä huolimatta. Olen yhdistänyt ihan itse (:D) neljä kasvivaloa. Aikaisemmin ne roikkuivat kaikki verhotangosta, mutta koska niissä oli kovin lyhyet johdot niin olen päätynyt siihen että irtovalaisimet ovat loisteputken suojissa kiinni klipseillä. Ei ole romahtanut tai mikään irronnut vielä koskaan. Valoa riittää ja se kaikki on erilaista. 

En siis omaa mitään hienoja kasvatustelttoja tms. Kotitarveviljelijälle tämä on ihan riittävää :) 

torstai 14. huhtikuuta 2022

Pääsiäisen hirvipullat

Pakastimesta pääsi käsittelyyn hirven jauheliha. Suunnitelmissa oli tehdä lihapyöryköitä. Niiden tekemisessä en ole mikään erityinen mestari, joten en tiennyt aloittaessani että tekisin jotakin erityisen maukasta. Sellaista nyt vaan sattui tulemaan, joten ohje talteen. Innoittajana tällä kertaa netin kätköistä löytynyt Hellapoliisin ohje

Paistettuja lihapullia punaisella lautasella

Ja näin se taipui kotikeittiössä:

  • 450 g hirven jauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rlk kuivattua sipulirouhetta
  • 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
  • 2 tl kuivattua minttua
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,5 dl kermaa
  • voi-öljy-seosta paistamiseen

Kastike:

  • 210 g Mutti tomaattmurskaa (pieni purkki, sopii hyvin kahden hengen talouteen)
  • 1 prk (2 dl) Kara kookosmaitoa
  • 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
  • Chiliä maun mukaan
  • 2 tl juustokuminaa
  • Paprikarouhetta
  • Mustapippuriroihetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl vettä

Ensin jauhelihataikina

  1. Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään tilkka kermaa. Annetaan hetki vetäytyä. Kun seos on sopivan notkeata siin lisätään hirven jauheliha sekaan ja vaivataan tasaiseksi.
  2. Pyöritetään pieniä pullia ja paistetaan reilussa voi-öljy-seoksessa paistinpannulla.
  3. Valmiit pullat siirretään lautaselle

Sitten kastike

Kastike valmistuu kattilassa ja siihen on lisätty paistetut lihapullat
  1. Kaikki ainekset kattilaan ja annetaan poreilla jonkun aikaa (10 min). Maistetaan ja lisätään tarvittaessa mausteita.
  2. Lopuksi lihapullat kastikkeen sekaan

Lisukkeena käytin alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti couscousia.

Valmis annos lautasella, etualalla lihapullat, vieressä couscousia ja taustalla salaattia, tomaattia ja kurkkusiivuja



lauantai 9. huhtikuuta 2022

Ensimmäinen kukka ilahduttaa

Taimitarha kukoistaa ja kasvaa odotetusti. Kasvit nauttivat auringon valosta ja sen kyllä huomaa. Lisävalo ja -lämpö on edelleen käytössä lisääntyneestä auringonvalosta huolimatta. Katsotaan sitten miten se näkyy seuraavissa sähkölaskuissa 😜

Pienet kasvit ovat jo osittain nuppuisia. Ja sitä ensimmäistä kukkaa odotetaan aina innolla. Tuskin siitä mitään hedelmää vielä tulee, mutta on kaunis katsella. Ja antaa se samalla paljon toivoa elämästä tämän kummallisen maailmanajan keskellä. 

Chilikasvi mustassa istutusruukussa. varren keskivaiheilla avautuva kukka
Ensimmäinen kukkija ei ole oikeastaan chili, paremminkin paprika. Sweet Apple Kambe on uusi tuttavuus. Luonnehdinnat ihan maukkaalta kuulostavia. Mehukas, paksulihainen ja hedelmäinen makea paparika. Omenainen makuvivahde ja sopii monenlaiseen käyttöön kesäkeittiössä. 
Avautunut kukka, taustalla aurinkoinen ikkuna
Tänään kukka oli jo avautunut kunnolla. Ensimmäinen kuva on eiliseltä. Aurinko paistaa ikkunasta. Piti siirtää kasvi toiseen paikkaan jotta saisi paremmat näkymät kukkaan. 
Lähikuva kukasta tummalla taustalla
Tummaa taustaa vasten piirtyy kukan kauniit muodot hyvin. 

Tapahtuu taimitarhassa muutakin. Yllätystillit varttuvat myös ja ovat edelleen hengissä. Ei voi muuta kun ihmetellä itsekin 😂
Tilli kasvaa ruukussa ja näyttääkin jo siltä eli lehdet haaroittuneet ja avoimet
Tilliä tulossa ruokapöytään!

perjantai 1. huhtikuuta 2022

Taimitarhapäivitys

 Pientä päivitystä taas taimitarhalta. 

Kaikki hyvin ja kasvuvauhti on kova. Aamuaurinko osuu taimitarhaan ja suorastaan ahmivat sitä. Melkein sen kuulee korvissaan :D

Taimia pöydällä omissa purkeissaan
Taimitarha sijaitsee askartelu/hommahuoneeni pöydällä ikkunan edessä. Vähitellen taimien kasvaessa ruuhka lisääntyy. 
Chilin taimi lähikuvassa. Taimen varressa nupuillaan oleva kukka.
Ensimmäiset taimet kehittelevät jo nuppuja. Niistä riemuitsee aina keväällä. Harvemmin noista vielä mitään valmistuu, mutta kauniita ovat katsella. En ole niitä nyppinyt pois ja joskus saattaa vahinkolapsi syntyä. Sen haittapuoli on se, että koko kasvi keskittyy sitten siihen lapsensa hoitamiseen ja muu kehittyminen loppuu siihen. Kasvu jatkuu sitten vasta kun hedelmä on valmis. 
Korianterin taimia liian pienessä purkissa

Korianteri on innostunut myös tuottamaan taimia. Pitää varmaan hieman laajentaa sillä elintilaa. Epäilin alkuun lähtemistä, niin meni reilummalla kädellä siemeniä multaan.
Pöydällä taimia. Osa isoissa ruukuissa ja osa vielä ihan pienissä
Viikonlopun aikana olisi saatettava pienissä taimipurkeissa olevia jo ainakin osittain isompiin purkkeihin jatkamaan kasvamistaan. 

lauantai 26. maaliskuuta 2022

Purkituksia

 Taimisto kasvaa hurjaa kyytiä. Pienet taimiruukut käyvät ahtaiksi. Osa taimista on jo adoptoimiskokoisia, joten muutama on hyvä laittaa jo luovutuskuntoon. Luovutusajankohta on viikon päästä ja tietysti tottuminen uuteen ruukkuun ja kasvualustaan tottuminen vie hetken aikaa. 

Kasvualustaan päätyi mullan sekaan vermikuliittia ja kastelukieteitä. Vermikuliitti on luonnonmukaista lämpökäsiteltyä savimineraalia. Sillä saa kuohkeutta kasvualustaan ja rakeet sitovat myös vettä jonkin verran. Vermikuliitin lisäksi sekoitin sekaan vielä kastelukiteitä. 

100 g pussillinen kastelukiteitä

Niitä olen joskus aikaisemminkin käyttänyt lisänä. Kasveluvälit pitenee ja seos helpottaa myös pidempien poissolojen aikana varmistamaan taimien ja kasvien veden saanniin. Niin kiteet kuin vermikuliitti luovuttaa sitomansa kosteuden multaan kuivuuden yllättäessä. 

Punaisessa kulhossa on kastelikiteitä ja vettä. Etualalla lusikka jossa vedestä paisunutta hyytelömäistä kidemössöä

Kastelukiteet sitovat itseensä satakertaisen määrän vettä. Teelusikalliseen kiteitä saa sidottua litran verran vettä. Melkoinen ihmeaine :D

Astia jossa pohjalla on multa-vermikuliittiseosta ja kastelikidehyytelö päällä. Ei vielä sekoitettu.

Kasvualustaan sekoitetaan kaikki ainekset. Kastelukiteitä voi imeyttää myös ravinneluokseen, jolloin ne päästävät taimille myös ravinteita silloin kun nesteyttävät multaa. 

Kuvassa istutusruukku valmiina, etualalla käsi joka asettaa taimea uuteen ruukkuun

Isommat taimet pääsivät uusiin ruukkuihin. Valastusta lisättiin myös yhden kasvuvalon verran taimistolle. 

Taimia uusissa ruukuissa, vasemmalla isommat taimet ja pienet pienissä purkeissaan oikeassa reunassa

Nyt on taas hyvä kasvatella hetken aikaa. 








sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Taimitarhalla vartutaan

Hyvässä vauhdissa on taimien kasvu. Sen vasta huomaa kunnolla kun tarkastelee otettuja valokuvia pikkutaimista. 

Vihreä chilin taimi pienessä purkissa

Ainoa siemen, jota en nyt ole vielä saanut itämään on Rocoto Montufar, jonka sain lahjoituksena. Yksi siemen vähän aloitti, mutta kuoli ennenkuin sai sirkkalehtiä esille. Viimeinen siemen on vielä idätyslautalla keräämässä voimia. Pääsi sinne tomaattien kanssa, jotka jo purkitin tänään. 

Escondida chilin taimi lähikuvassa

Escondida-chili komeilee tällä hetkellä suurimpana ja vankimpana taimitarhassa. Se on kotoisin saman nimisestä kaupungista New Mexicon osavaltiossa. 
Tämä on uusi tuttavuus minulle. Kuvausten perusteella helppo kasvatettava. 

Osaan purkeista lisäilin multaa ja myös istutin uudelleen kun olivat kasvattaneet turhan pitkäksi varttaan. Kevyesti kaarelle ja taas sai kasvin hyvin mullan alle. Tavoitteena vahva taimi, jollaiseen on mahdollista kun multakerros ulottuu riittävän lähelle ensimmäsitä lehtiparia. Taimiruukut ovat aika matalia. Pitäisi löytää syvempiä joku kerta. Näiden etu on se, että saa pienelle alallle paljon purkkeja. Seuraavassa purkinvaihdossa päätyvät pyöreisiin purkkeihin ja ne vievät määrällisesti jo tuplatilan. 

Tänään purkitettiin myös tomaatit ja laitoin rohkesti muutaman kurkun siemenen myös multaan. Voi olla että liian aikaisin. Katsotaan nyt mitä tapahtuu. 

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Napalmi nallet

 Autopesureissulla piti poiketa Biltemassa hakemassa pesunestettä autoon. Sitten on taas hyvä ajella rapakeleissä kun on pesty ja kaikki tankit täytetty.

Biltemassa on paljon muutakin kuin autoasioita. Makeisia löytyy joka lähtöön. Mies poimi sieltä ilokseni chilimakeisia. Ja autoon päästyä sainkin käteeni Napalmi Nalleja. No nyt luvataan paljon :D

Käsi jossa karamellipussi. Pussin päällä teksti "Napalmi Nalleja"


Monet kaupan chilituotteet tuovat hienoisen pettymyksen tullessaan. Tulisuus tai paremminkin aromien esiintuominen on jäänyt puolitiehen jos sinnekään. Chili ei tarkoita koskaan tappavanpolttavaa vaan enemmän kipakkaa aromikkuutta ja makukirjoa. 

Taustalla avattu karamellipussi. Etualalla käsi joka pitelee yhtä punaista nallekarkkia


Siispä tutkimaan näitä Napalmeja. Tulisuus tulee näihin nalleihin habanerojauheesta, jota kerrotaan olevan 0,4%. Tuote on kaikkea mitä tänäpäivänä voi makeisilta toivoa eli gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. 

Karkkipussin takapuoli näkyvissä. Pussissa teksti "Laserit laulaen tämä Itä-Suomen aarniometsissä mutatoitunut nallekarhu jakaa makeaa poltettaan kaikille tulisien karkkien ystäville!  Hurjasta ulkonäöstään huolimatta tämä väärinymmärretty luontokappale on kuitenkin pehmoinen nallukka, joka yrittää löytää maailmasta oikeudenmukaisuutta ja ymmärrystä omalla rajoittuneella tavallaan.  Jos pieni polte ei haittaa, niin sinäkin voit auttaa Napalminallea ottamalla hänet kotiisi!"


lauantai 12. maaliskuuta 2022

Kasvukauden valmisteluja

 Taimitarhaa on tänään vähän kohenneltu ja perustettu alustaa uudelleen. Piskuiset ruukut lisääntyvät, niin tarvitsevat enemmän tilaa. Alla lämpömatto, maton päällä Ikean kenkäalusta, alustalla lumppukuitua pohjalla ja niiden päällä ruukut. Kosteus pysyy tasaisempana, enkä vahingossa kuivaa koko kasvustoa pilalle. 

Taimiruukkuja alustan päällä vierivieressä. Vasemmalla isompia taimia, oikealla vasta sirkkalehdet näkyvissä

Tomaatintaimet pääsivät myös multaan tänään. Hyvin ovat itäneet :) 
Montufar yrittää edelleen itää, ei vaan lähde. Ei sitten millään. Monet konstit on sen kanssa jo kokeitu. Toiseksi viimenen siemen menossa. 

Idätyslaitalla siemeniä ja muutama sirkkalehdillä oleva tomaatin alku


Parvekkeella on havaittavissa myös elämää. Ruohosipuli kurkottelee aurinkoa kohti. Se sai ympärilleen hieman uutta multaa. 

Kukkaruukussa talvehtinut ruohosipuli työntää vihreitä versoja esiin



Parvekepuutarha alkaa olla valmis uuteen kauteen. Olen hävittänyt kaikki vanhat mullat pois. Viime vuonna kamppailin vihannespunkin kanssa. Nyt koitan välttää, jos vaan mahdollista. En tiedä missä punkki talvehtii, mutta jos mullassa tai vanhoissa juurissa, niin ei onnistu tällä kertaa. 

Parvekkeen pääty, jossa oikealla ansari ja vasemmalla ikkunaseinällä tyhjiä muovisia kasvuulaatioita

perjantai 11. maaliskuuta 2022

Kreolilainen kalapata

Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea viime kesänä. Vähän jännitti voinko edes käyttää missään tuota mörkö-chiliä. Varovasti maistelin kypsää hedelmää tai marjaa ja ihan oli vahvaa tuntumaa suussa. 



Hyvän ohjeen ruokakokeiluille löysin Red Hot Chili - kokkaa chilisti keittokirjasta Kreolilaisen kalapadan ohjeesta. 

Kokkailin syyskesällä ja koska ruokaa tuli taas sen verran että olisi riittänyt naapureillekin, niin pakastin osan kalapadasta. Tänään se pääsi käyttöön. Pakastaminen oli tehnyt padalle vain hyvää. Makukirjo oli tasaisempi ja aromit nousivat hyvin esiin. Oli siis hyvä aika kaivaa ohje esiin ja taltioida se talteen. 


 Keittokirja jossa ohjesivu avoinna 

Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.

Mausteita, öljyä ja yrttejä pöydällä 
Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita

Tarvitaan:

  • Kalaa, tänään käytössä siika
  • Katkarapuja pakastimesta
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua purkista
  • Punaviinietikkaa
  • Sipulia 2kpl
  • Valkosipulia 4-5 kynttä
  • Mutti tomaattimurskapurkki
  • Valkosipulia
  • Tuoretta sitruunatimjamia
  • Laakerinlehtiä
  • Limetin lehtiä
  • Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
  • Paprikajauhetta
  • Tuoretta paprikaa
  • Suolaa
  • Kanelia
  • Oreganoa
  • 1 kpl Moruga Schokolate Chili

Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.

Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Marinadia jossa kalapaloja ja katkarapuja 
Marinadissa

Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.

Kastikkeen keittämistä kattilassa 
Kastike valmistuu

Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.

Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.

Chilin kanta ja kiinnikkeet 
Kokonainen meni, jälkeenpäin ajatellen olisi voinut mennä toinenkin.

Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.

Pilkotut paprikat ja kalat lisättynä kastikkeeseen 
Pilkotut paprikat ja kalat sekaan

Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.

Lautasella annos kastiketta ja riisiä 
Annos

Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.

lauantai 5. maaliskuuta 2022

Taimitarhalla kaikki hvyin

 Taimitarhalla on kaikki hyvin. Pienet taimenalut vahvistuvat kovaa kyytiä. Valoa ja lämpöä on säädetty lisää ja nyt sitä on tarjolla niille yllin kyllin. Minun valoni on sekavaloa. Mukana on punaisen hehkua ja sinisen sävyä ja ihan muuten vaan kasvivaloa :D

Kaksi chilin taina kuvassa. Sirkkalehdet ovat saaneet toisen parin lehtiä seurakseen

Valaistuksen osalta on montaa ohjetta ja neuvoa liikkeellä. Varmasti myös lajikkeilla on eroja tarvitsemansa valon tyypistä. Pääasia on että sitä on saatavilla. Suomessa on pääosin alkuvuodesta aina pimeää ja hämärää. Lisävaloa tarvitaan päivittäin. 
Oma valoni on päällä noin 10 tuntia tällä hetkellä. Keskipäivällä on on vähän taukoa ja toivon että aurinko kilottaa silloin energiaansa likaisten ikkunoiden läpi.  

Tänään olen herättelemässä myös tomaatin siemeniä eloon. Idätyslautalle laitan nekin alkuun, jotta tilaa säästyy vielä pöydältä. 
Tomaatilla ei ollut viime kesänä odotettua menestystä. Sain kyllä tosi hyvän taimen kesään saakka. Kylvin minitomaattia, mutta sainkin pihvitomaattia. Hyvää oli toki sekin, varresta tuli joku 7-8 tomaattia ja kukin puolikiloinen. 
Nyt sitten uutta yritystä minitomaateista :D