sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Marraskuun tilanne

Marraskuu on menossa jo hyvää vauhtia. Vielä on saanut nauttia parvekepuutarhan antimista. 

Yöpakkasia on jo monin paikoin ollut, mutta kerroksiin se ei ole vielä päässyt vaikka on jo lähellä ollut. 

Naga Morichit otin sisälle jo aikaa sitten ja koitan niitä talvettaa. Kunnon tiloja sille touhulle ei ole, mutta jos pääsevät ihan vaan sisällä ensi kasvukauteen niin hyvä juttu. 

Marraskuun tilanne

Kun otin ne sisälle, niin alkoivat vinhasti kasvamaan ja lykkäämään uutta kukkaa. Ei niistä kukista mitään tule, mutta ovat olleet toki kauniita koristuksia varsissa. Kasvu oli niin vauhdikasta, että katto rupesi lähestymään. Tänään päätin leikellä niitä vähän piemenniksi. Ihan tapille on kuitenkaan rohjennut laitaa. Puoli metriä ehkä nyt kuitenkin. Paremman näköiset oksat laitoin maljakkoon, jos vaikka tekisi juuria. En ole sitäkään hommaa ennen kokeillut. Näkee sitten. 

Viimeisen podin poimin siitä myös käyttöön. Nyt ei jäänyt yhtään kasvatettavaa siihen jäljelle.

Marraskuun tilanne

Huone missä asustavat on aika pimeä. Aamuaurinkoa sinne osuu, jos sattuu paistamaan. 

Parvekkeella kukitaan edelleen :) Kehäkukat jaksavat ilahduttaa edelleen. Olen keräillyt niistä siemeniä tulevalle kaudelle talteen. Samettikukat ovat myös vielä täydessä iskussa. Heräsivät kukkimaan vasta kun ilmat viilenivät. 

Marraskuun tilanne

Ja pari chiliä siellä koittaa sinnitellä. Niitä en siirtele muuta kuin kompostiin sitten kun antavat periksi. Lemondropista poimin useamman kypsän podin pois ja vielä jäi muutamia yrittäjiä odottelemaan aurinkoa ja lämpimämpää säätä. 

Marraskuun tilanne

Starfish on pudottanut jo lähes kaikki lehtensä ja muutama yrittäjä on vielä sielläkin varsien päässä. Tästä tykkäsin kovasti. Pian saan laittaa uutta tulemaan. Tästä ei ole talvehtijaksi, vaikka miten koittaisi :D

Marraskuun tilanne

Jääkaappi on täynnä chilihilloja ja kirsikkaviiniä. Niitä on suunniteltu lahjoitettavaksi joulun aikaan pois. Tuli taas kaikkea satoa reilusti oman tarpeen. Mukava harrastus, mutta kaapit tuppaavat loppumaan kesken. 

lauantai 8. lokakuuta 2022

Nagat talteen

 Syksy on edennyt hyvää vauhtia ja piskuisen parvekepuutarhan antia on korjattu. Kaapit ovat täyttyneet herkuista, joita on varmasti riittävästi taas yhden talvikauden varalle. 

Naga Morich, joka antoi ihmetyksiä alkuun on lopulta tuottanut kelpo sadon. Hedelmä on raikas ja aromikas. Olen sitä kokeillut vähän sinne ja tänne ja aina tuntuu sopivan. Annostelussa on vielä vähän säätämistä, sillä itse en pidä kuitenkaan ihan tajuntaa räjäyttävästä poltteesta. Vahvaa aromia saa kyllä olla ruuassa. 

Nagat talteen. Lautasellinen kirkkaan punaisia chilejä.


Lahjoittelin niitä myös eteenpäin alan taitajille. Kiitokseksi sain aivan mahtavaa chiliöljyä, jossa oli hyödynnetty Nagojani. Meinasin ensin kysyä että kuinka hyvin säilyy. Parin päivän jälkeen se kysymys ei enää käynyt mielessäkään :D Purkki oli jo puolessa. 

Itse olen öljyjä hyvin vähän laittanut. Pitää varmaan perehtyä aiheeseen tarkemmin. Siellä on vielä paljon löydettävää. 

Osaa olen kuivannut. Kuivuria en omista. Sauna ja ilmakuivaus ovat toimineet hyvin. Sauna on saanut myös omaa uudenlaista raikkautta Nagan viehättävästä aromista. Huomattavasti parempi kuin kuivuvien sienten tuoma tuoksu ;D

Nagat talteen. Punaisia chilejä kuivumassa sinisellä lasilautasella.


Kasvit toin jo sisälle. Ne piti laittaa uuteen ruukkuun. Hieman väkivaltaa tuli käytettyä juuriston osalta, sillä ne olivat päässeet kasvulaatikossa leviämään ihan kunnolla ja läpäisseet tiensä vesialtaaseen. Ruukut eivät niille varmaan riittävän kokoisia ole. Katsotaan mitä tapahtuu. Ensitöikseen toinen tiputti loukkaantuneena lehtiään. Nyt tilanne on rauhoittunut ja näkyy uusia kukkiakin. 

Nagat talteen. Chilikasvi parvekkeella. Oksilla on paljon punaisia ja vihreitä chilejä.


Ajattelin leikata ne vielä jossakin kohtaa. Lisävaloa eivät saa ennen kevättä. Ikkunan edessä toki asustavat.

sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Nagakastike

Onkin hetki päässyt heilahtamaan viimeisestä postauksesta tänne. Korjataan nyt tilannetta :) 

Naga Morichit ovat pääosin valmistuneet ja piti varmuuden vuoksi kerätä jo satoa talteen ja laittaa käyttöön. Osa päätyi kuivaukseen. Osa päätyi pakastimeen. Ja viimeisestä osasta nyt sitten kokeilen erilaisia mukavia tuotteita. 

Ensimmäisenä kokeiluun päätyi kastike, jota voi sitten laittaa ruuan päälle tuomaan aromaattisuutta. Jätin näihin kokeiluhin ja tutkimuksiin pienimmät yksilöt. Loput näistäkin päätyy sitten kuivattuna talvivaraksi. 

Ohjeen raaka-aineita. Etualalla valkoinen syvä lautanen jossa on chilejä. Taustalla sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja iso öljypurkki

Tänään tarvitsin: 

  • muutamia nagoja
  • omenaviinietikkaa n. 1 dl
  • inkivääriä, n. 70 g tuoretta
  • paprikaa, 2 kpl
  • tomaattia, 4 kpl
  • valkosipulia, 1 kpl
  • sipulia, 2 kpl
  • limen mehua, vajaa desi
  • öljyä, 1/2 dl
  • suolaa
  • hieman sinappia
  • korianteria
Sipulit ja chilit tehosekoittimessa. Kuvattu ylhäältä päin.

Näin valmistin:

  1. Ainekset pilkotaan pieniksi tehosekoittimella tms. 
  2. Laitetaan kattilaan
  3. Lisätään öljy ja viinietikka sekä loput mausteet
  4. Kiehautetaan ja annetaan sen jälkeen poreilla n. 15 min
  5. Loppusilauksen tein sauvasekoittimella
  6. Mausteiden tarkistus
  7. Ja purkitus. Purkitin puhtaisiin desinfioituihin lasipurkkeihin. Itse keitin purkkeja vedessä 10 min. Muoviset kannet käytin nopeasti kuumassa vedessä. 
Kaikki ohjeen ainekset kattilassa, kuvassa on mukana myös lasta jolla hämmennetään keitosta.

Näin käytin

Ensimmäinen satsi pääsi heti käyttöön ja huomasin sen sopivan oikein hyvin päivällisenä olleiden paistettujen lohipalojen päällä. 

Kuvassa on purkki täynnä valmista kastiketta. Purkki on suljettu ruskealla kannella.


sunnuntai 28. elokuuta 2022

Naga Morich valmistuu

 Tänä vuonna suurimmat jännitykset on tuottanut Naga Morich. 

Se ei alkuun lähtenyt tuottamaan mitään, vaan oli kaunis ja kovasti kukkiva viherkasvi. Kukkia tosiaan riitti satoja ellei jopa tuhansia. Näkyvää siitepölyä ei ollut missään. Oletinkin jo että tämä ei tule tuottamaan mitään. Tai kaksi kasvia niitä jäi itselleni. 

Joskus heinäkuun loppupuolella sain huomata että jotakin lähtee tapahtumaan. Pikkuisia podien alkuja tuli näkyviin. Ajatuksena se että hyvä, jotain tulee, mutta taustalla huoli siitä ehtivätkö näillä lämpimillä valmistua. Vihreä väri pysyi tiukasti paikoillaan. Mitään muutosta ei ollut havaittavissa. Vasta viikon, ekä vähän yli sisällä rupesi tapahtumaan. Nyt uskaltaa jo toivoa että sato kerkeää valmistumaan ulkona. 

Punainen Naga Morich chilipalko kädessä. Palko on kiinni kasvissa.

Hyväkuntoiset kasvit otan toki sisälle, mutta valon saanti on kaikissa tapauksissa pienempää kuin parvekkeella ulkona. 

Ehkä seuraavalla kaudella näiden idättäminen on hyvä ajoittaa vielä aikaisemmaksi kuin mitä tänä vuonna oli. 

Naga Morich kasvin oksa jossa kiinni vihreä ja punainen palko


lauantai 13. elokuuta 2022

Satokausi jatkuu

 Parvekepuutarha on saanut olla hetken aikaa ihan rauhassa. Arkiset työt ovat alkaneet ja aktiivisuuden kohteet ovat olleet muualla kuin kasvukauden seuraamisessa. Niinpä pieni puutarha on saanut olla ja kypsyä ilman ahkeraa seuraamista. 

Tänään oli ilo kerätä satoa ja sitähän riitti 😊 Käytännössä kaikkia kasvattamiani lajikkeita oli tarjolla käyttöön. 

Valkoisella lautasella on kypsiä ja erivärisiä chilipalkoja.


Aikaisemmin olin huolissani kun Naga Morisch ei näyttänyt tuottavan mitään, eikä sen kukkiin tuntunut muodostuvan siitepölyä lainkaan. Tänään kun kurkisteli oksien alle niin aikaisempi huoli osoittautui turhaksi. Nuo kun kypsyvät niin niitä riittää niin itselle kuin toisillekin iloksi. Toivotaan lämmintä ja aurinkoista loppukesää. 

Naga Morisch chilin oksia joissa kiinni useita vihreitä hedelmiä.


Yksi pieni Naga Morisch oli jo kypsynyt. Tätähän maistellaan varman heti 😋

Kädessä sormenpään kokoinen punainen Naga Morisch, taustalla valkoinen lautanen jossa on erivärisiä chilipalkoja.


Noiden muiden käsittely ja tulevaisuus on tässä kohden vielä auki. Pitää tutkia mitä hyvää voisi niistä laittaa. Osa päätyy tuoreena suoraan käyttöön. Osa kaipaa taltiointia jossakin muodossa ja talvivaraksi. 

Tomaatit ovat vihdoin kypsymässä. Poimin pois myös erittäin piikkisen mörkökurkun. Joku virhe siinä yksilössä kun kasvoi niin piikkiseksi ja on tässä kohden jo hieman yliaikainen. 

Parvekkeen ruskealla pöydällä on etualalla tomaatteja ja yksi kurkku. Taustalla näkyy parvekkeen puutarhaosa.


Hyvä on taas puutarhurin olla. 

tiistai 2. elokuuta 2022

Chilihillo 2022

Chilisatoa on vähitellen kerättäväksi saakka, joten on hyvä aika ryhtyä miettimään mitä siitä tekisi talvikauden iloksi. Yksi suosikki kautta aikojen on ollut chilihillo. Suosikkiohjeeni on yksinkertainen ja helposti toteutettava. Variaatioita voi tehdä chilin lajikkeita vaihtamalla tai lisäämällä erilaisia raaka-aineita ja hedelmiä. 

Nyt tein vain yksinkertaisena ja pohjana punaiset paprikat. Yhtä hyvin sen voi tehdä satokauden tomaattien pohjalle. 

Punaisia paprikoita pöydällä

Tarvitset

2 kg hillottavia aineksia:
Paprikaa, pilkottuna 
Chiliä, oman maun mukaan sopiva kasa
Lisäksi voit laittaa tomaattia, omenaa, appelsiinia yms. 

3-4 dl litra vettä
1,5 dl Omenaviinietikkaa
1,5 kg Hillosokeria

Sauvasekoitin
Puhtaita lasipurkkeja


Valmistus

Pilko paprikat ja chilit pienemmiksi. Jos haluat pitää sattumia hillokkeessa niin pilko ihan pieniksi. Itse käytän sauvasekoitinta keittämisen jälkeen niin isompia sattumia ei juuri ole valmiissa tuotteessa. 

Punaisia ja keltaisia chilejä leikkuulaudalla

Lisää kattilaan vajaa litra vettä. 

Pilkotut chilit ja paprikat neljän litran kattilassa

Keitä paprikat ja chilit lähes kypsiksi. Ota pois liedeltä ja anna hetki jäähtyä. Sauvasekoittimella saat keitoksen pieneksi. Voit määritellä sakeuden sopivaksi. 

Palauta keitos levylle ja jatka keittämistä. 

Soseutettu chili-paprika seos kattilassa kiehumassa

Lisää hillosokeri ja omenaviinietikka muiden ainesten joukkoon. Tarkista maku ja säädä haluamaasi suuntaan. Anna keitoksen poreilla n. 15 min. Seuraa hillosokeripussin ohjetta niin onnistut parhaiten. 

Laita hyvissä ajoin myös lasipurkit ja kannet kiehuvaan veteen steriloitumaan. Tarkista kansien osalta että siellä ei ole muovia mukana. Muovi helposti vääntyy kuumassa vedessä, eikä sen jälkeen enää sovi purkkiin. 

Hillopurkkeja tarjottimella puisen pöydän päällä

Kun hilloke on sopivan sakeaa niin otetaan pois levyltä. Hillo purkitetaan piripintaan ja laitetaan kannet päälle. Jäähtyessään ne ovat ilmatiiviitä ja säilyvät hyvin kylmässä. 

Ja sitten ei muuta kuin odotellaan herkutteluhetkiä. Hillo sopii erinomaisesti vaikka juustojen kanssa. Toisaalta en tiedä ruokaa mihin se ei sopisi :D

perjantai 29. heinäkuuta 2022

Satokausi alkaa


Parvekepuutarhan satokausi on alkamassa.

Hyötykasvien pienviljely parvekkeella antaa sadon ohella myös hetkeksi omavaraisuuden tunteen.
Poimit ruokapöytään todellista lähiruokaa ja omin käsin kasvatettua luomua. Tai se toki riippuu siitä miten olet puutarhaa hoitanut. Päätät siis itse millaisella alustalla sato valmistuu.
Oma puutarha on kasvanut tänä vuonna kookoskuidussa lähes kokonaan. 

Kahden kovan tuholaiskesän jälkeen, tänä vuonna puutarha on ollut käytännössä ötökkävapaa. En osaa sanoa vaikuttaako kasvualusta siihen, vai onko vain vuosittaista vaihtelua. Hyvä kuitenkin näin. 
  
Perunasoikossa kävin ensikertaa pöyhimässä. Saadaan viikonloppuna ruokaa omasta perunasta, kunhan nostan niitä esille vähän enemmän. Perunaa en ole aikaisemmin kokeillut. Tai olen, puutarhalta löytyi joku vuosi sitten perunan ja tomaatin yhdistänyt taimi. Tomaattia se tuotti, mutta ei perunaa. Tämän kesän kokeilu oli ihan vaan jääkaappiin jääneiden ja itäneiden perunoiden piilotus isoon ruukkuun. 

Paprikat ovat valmistumassa ja vielä muutamaa uutta kasvattelevat. Jos haluaisi niistä kunnon sadon olisi hyvä olla useampi kasvi tuottamassa. Lidilin suippopaprikasta otin siemeniä keväällä ja laitoin itämään. Tuotoksena on oranssia lajia. Toinen paprikoista on Sweet Apple Kumbe. Uusi mehevä tuttavuus sekin. 

Hernesadolla ei pääse juhlimaan, mutta ajatus on tärkein siinäkin 😂

Chilisato vaikuttaa hyvältä. Niistä saadaan hyviä ruokia ja säilykkeitä jalostettua syksyn aikaan. Niistä enemmän sitten myöhemmin.

Innostutko satokaudesta? Onko kauden vihannekset ja kasvikset esillä ruokavaliossasi? Mistä nautit juuri nyt?

Puutarhan satoa: chilejä, paprikaa, tomaattia, perunaa ja hernettä. Kaikkia vähän.


tiistai 26. heinäkuuta 2022

Chilipäivitys

 Parvekepuutarha voi oikein hyvin ja on nautiskellut lämpimistä kesäpäivistä. 

Satoa on jo korjailtu ja ensimmäisiä makuja testailtu keittiöhommissa. Uudet kokeilut ovat olleet ilahduttavia ja tietysti makoisia. Pääsato antaa vielä odottaa itseään, mutta eihän tässä kiire ole minnekään. 

Tässä vähän tuokiokuvia puutarhan elämästä chilien osalta. 














lauantai 16. heinäkuuta 2022

Puutarhapäivitys

Pian on kuukausi vierähtänyt edellisestä postauksesta. Paljon on sinä aikana tapahtunut niin parvekkeella kuin sen ulkopuolella. Lomia on tullut vietetyksi ja reissut ovat vieneet ihan muihin maisemiin useammaksi viikoksi. Jo keväällä valmistellessani plantaasia koitin ottaa pitkät erot huomioon. Ja hyvin tuli otettua. Kaikki kasvit elossa ja voivat hyvin 😀

Käytössä oli kastelukiteet, Blumaten järjestelmän eri osia ja altakasteluruukkuja tuunattuna. Lisäksi oli varalla yksi kaksijalkainen varakastelija. Ja hän olikin tarpeen sen hellejakson turvaajana, joka Suomeen iski poissaollessamme. 

Paprika joka on jo melkein punainen

Paprikat (Sweet Apple Kumpe) ovat pisimmälle ehtineet ja olemme näitä jo päässeet maistelemaan. Hyvä tuttavuus. Samoin punastelee hyvää vauhtia Lidlin suippopaprikasta ottamani siemenet. Tai hedelmä siellä punastelee. 

Lidlin suippipaprika valmistuu

Starfish tuottaa mukavasti satoa sekin. Vihreitä vielä kaikki, mutta on tässä kesää jäljelläkin. 
Starfish chili

Habanero Orange on yksi omia suosikkejani. Siitäkin on tulossa maistiaisia jossakin kohti.
Habanero

Jalapenot ovat myös hyvässä vauhdissa. Lähinnä kypsyttelevät podejaan, enää ei niinkään kukkia. Ehkä myöhemmin uudelleen. 



Naga etenee hitaasti. Kukkii kyllä valtavasti, mutta hedelmää ei tule eikä havaittavaa siitepölyäkään. Ensimmäistä kertaa minulla kasvatuksessa. Jos joku kokeneempi tietää hyviä vinkkejä niin saa kertoa. Yksi yrittäjä löytyy kyllä näistäkin. On kaksi kasvia kasvamassa. 
Naga Morisch

Yksi helppo suosikkini on Lemon Drop. Tänä vuonna siitä tuli pitkästä aikaa köynnöstävä kasvi. Hyvin tuottaa sekin. Hienoista värimuutosta on jo havaittavissa. 
Lemon Drop

Ja mikä parasta! Tuholaisia ei ole tänä vuonna (vielä) erityisemmin näkynyt. Muutama kirva ennen reissua, mutta ne saatiin karkotettua alkuunsa. 

lauantai 18. kesäkuuta 2022

Pian pääsee maistelemaan

Ensimmäinen podi jo punastelee lupaavasti. Tätä päästään jo pian paistelemaan. Kyseessä on Escondida chili Uudesta Mexicosta. 

Kuvausten perusteella on keskitulinen ja hyvä chili ruuan valmistamiseen. 

Kasvi kukkii nyt runsaasti. Jos kaikista jotakin valmistuu niin siitä saisi jo useamman kuukauden tarpeen :D

Punainen chili näykyy taustalla. Etualalla kasvin lehtien epätarkkaa vihreyttä koko kuvan ympäri.

Kovasti on jo odottanut sitä hetkeä kun saa vastapoimitusta chilistä valmistaa ruokaa tai popsia sellaisenaan. Kaapit ja pakkaset ovat vielä täynnä edellisiä satoja. Säilötty tai pakastettu on hyvä, mutta tuore on aina erilainen hyödynnettävä. Hienoa kuitenkin on, että vuoden chilit saa tuotettua itse. Jotakin kummaa tyydytystä se tuo elämään. 

Escondisa-chilin palko lähietäisyydeltä. Alta punainen kannasta vielä vihreä.
Tänään on ohjemassa parvekepuutarhan kastelujärjestelmien huolto ja täydennys. Tältäkin oli päässyt vesisäiliö tyhjentymään. Asuu parin litran Pauliinassa. Onneksi ei ollut vielä haitannut kasvua ja kehittymistä. 

lauantai 4. kesäkuuta 2022

Chilipäivitys

Parvekepuutarhan elämä soljuu rauhallisesti eteenpäin. Hiljaista kasvua ja varttumista tapahtuu kokoajan. Rauhaa rikkoo vain muutamien harsosääskien härvääminen. Kelta-ansoja piti jo asentaa, mutta aika puhtaina ne ovat pysyneet. Ilmeisesti kookos ei ole niille niinkään otollinen paikka lisääntyä. 

Chilin valkoisia kukkia viidessä pienessä kuvassa, eri lajikkeita
Kukinta on alkanut useimmissa lajikkeissa. Kaunis pieni valkoinen kukka, joka on kuitenkin jokaisella erilainen. 
Naga Morich chilissä on nuppuja
Naga Morich vasta aloittelee kukintaa. On viimeisin innostuja tämän vuoden lajikkeista. Näitä jätin itselleni kaksi kasvia. Kaikkia muita lajikkeita on vain yksi yksilö saanut paikan parvekepuutarhalta. Tavoitteena on pitää tänä vuonna kasvusto maltillisena :D
Suippopaprikan palkoja
Lidlin suippopaprikasta taltioiduista siemenistä on kasvanut ihan uskottava kasvi. Tuottaa jo hedelmääkin innokkaasti. Alkuperämääksi on ilmoitettu Espanja. Ei mitää hajua kasvista muuten. Kokeilumeiningillä mennään. Talvella syömäni pikkupaprikat olivat maukkaita. Sellaisia odotellessa :D
Pyöreä paprika joka on vielä vihreä
Toinen paprikalajikkeeni on Sweet Apple Kampe, josta on odotettavissa kämmeneen mahtuva hedelmä. Lupauksena tälle on raikasta makeutta. Paksukuorinen paprika kasvaa keltaisesta punaiseen. Vielä on matkaa maisteluun.