Chilien lajit

Osa kasvatettavista chililajeista on luonnonlajeja ja osa on ihmisen jalostamia. Näiden kanssa on aloittelija ja jo vähän kokeneempikin välillä ulalla. Mikä on mikäkin laji ja mistä ne tunnistaa. Siispä hieman muistiin myös itselleni eri lajikkeiden luonnehdintoja poimittuna internetin eri kohteista. Tietoa löytyy monista paikoista ja itse surffailen muutamilla sivuilla aktiivisesti. Linkkilista jutun alla. 

Jalostettuja lajeja on neljä pääryhmää:

Capsicum annuum on kaikkein yleisin ja laajimmalle levinnein laji. Kaupan chilit kuuluvat yleensä tähän lajiryhmään. Tämä chililaji on herkin tuholaisille ja hankala talvettaa kotioloissa, vaikka se on tyypiltään monivuotinen kasvi. Tyypillinen annuum on pieni- tai keskikokoinen paprikakasvi, korkeudeltaan noin 30 cm:stä yli metriin. Lajikkeita esim.  Ethiopian Brown, Star Flame ja Thai Dragon.

Capsicum pubescens on arvostetuin ruokachili. Sen hedelmät ovat meheviä ja suurikokoisia. Tämän chililajin kasvutapa on yleensä rönsyilevä, joten se vaatii runsaasti tilaa tai säännöllistä leikkaamista. Usein kasvi on matala verrattuna muihin lajikkeisiin. Satoa tulee parhaiten, kun yöllä lämpötila on päivälämpötilaa matalampi. Laji on hidaskasvuinen, ja sadon saaminen kesällä vaatii kasvatuksen aloittamista joulu-tammikuussa. Pubescensit tuottavat kappalemääräisesti vähemmän podeja kuin useimmat chilit. Tämän chililajin kukat ovat violetteja. Lajikkeita esim. Rocoto Manzano, Manzano Yellow ja Orange Giant.

Capsicum baccatum on suositeltava chililaji myös aloittelijoille, koska se viihtyy muita lajeja vaatimattomammissa kasvuolosuhteissa. Baccatum-chilipaprikat kuuluvat luonnostaan Andien luontoon. Ne eivät ole kovinkaan tarkkoja mullasta, valosta tai lannoituksesta. Baccatumit tuottavatkin usein satoa olosuhteissa joissa esim. chinenset eivät suostu kasvamaan saati kukkimaan. Baccatumit ovat helppoja kasvattaa, maukkaita ja niissä on laaja kirjo tulisuutta, värejä ja muotoja. Yleensä nopeakasvuisia ja satoisia. Lajikkeita esim. Aji Cristal, Champion ja Rain Forest sekä suosikkini Lemon Drop.

Capsicum chinense on tulisuudessaan ykkönen, vaikka joukkoon mahtuu myös muutamia laimeita lajikkeita. Kasvutavaltaan tämän chililajin edustajat ovat kompakteja ja kauniin muotoisia.  Chinense on yleensä helppo, melko pienikokoinen ja kaunis kotikasvatti, mutta vaatii toisaalta varsin suotuisat olosuhteet tuottaakseen kunnolla satoa. Tästä syystä sitä pidetäänkin kohtalaisen vaativana kasvatettavana. Kasvihuoneista, vesiviljelystä ja valosta chinenset pitävät erityisen paljon. Talvetus onnistuu lisävalon avulla. Lajikkeita esim. Carolina Reaper, Naga Morich ja Tasmanian Habanero.

Hyviä linkkejä syventää aihetta:

https://www.infernochili.net/index.php

https://www.biolan.fi/artikkelit/chili

https://www.chiliyhdistys.fi/fi/chilinkasvatus/

https://chilifoorumi.fi/index.php

Pääosa siemenistäni on täältä kotoisin:

https://fataliiseeds.net/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.