Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea viime kesänä. Vähän jännitti voinko edes käyttää missään tuota mörkö-chiliä. Varovasti maistelin kypsää hedelmää tai marjaa ja ihan oli vahvaa tuntumaa suussa.
Hyvän ohjeen ruokakokeiluille löysin Red Hot Chili - kokkaa chilisti keittokirjasta Kreolilaisen kalapadan ohjeesta.
Kokkailin syyskesällä ja koska ruokaa tuli taas sen verran että olisi riittänyt naapureillekin, niin pakastin osan kalapadasta. Tänään se pääsi käyttöön. Pakastaminen oli tehnyt padalle vain hyvää. Makukirjo oli tasaisempi ja aromit nousivat hyvin esiin. Oli siis hyvä aika kaivaa ohje esiin ja taltioida se talteen.
Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.
Tarvitaan:
- Kalaa, tänään käytössä siika
- Katkarapuja pakastimesta
- Voita
- Oliiviöljyä
- Limen mehua purkista
- Punaviinietikkaa
- Sipulia 2kpl
- Valkosipulia 4-5 kynttä
- Mutti tomaattimurskapurkki
- Valkosipulia
- Tuoretta sitruunatimjamia
- Laakerinlehtiä
- Limetin lehtiä
- Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
- Paprikajauhetta
- Tuoretta paprikaa
- Suolaa
- Kanelia
- Oreganoa
- 1 kpl Moruga Schokolate Chili
Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.
Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.
Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.
Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.
Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.
Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.
Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.
Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.
Kiva resepti, kiitos. Teen varmaan vähemmän tulista siitä, chileissäkin noita eroja, onneksi. Toisaalta, välillä kaipaa sitä pientä chilin puraisua ..
VastaaPoistaMakukirjoa chileissä riittää. Tuo oli sitä luokkaa että sitä ei muut syö kuin minä. Miedommasta saa varmasti maukasta ja seuraava satsi niitä kun taas innostuu tekemään.
VastaaPoista