torstai 17. helmikuuta 2022

Tillin siemenet

 Viime kesänä parvekepuutarhassa kasvoi tilliä. Se ei ole koskaan oikein menestynyt, enkä ole sitä koskaan saanut kasvamaan itse. Tillit ovat olleet puutarhamyymälän taimia, jotka olen tuikannut kasvulaatikkoon muiden yrttien seuraksi. 

Viimekesäinen tilli sai kukkia rauhassa ja siinä vaiheessa kun laitoin tiloja talvikuntoon huomasin, että tillin siemeniä varisee maahan. Nehän piti sieltä tietysti pelastaa ja sain ihan hyvän saaliin siemeniä koottua. 

Tillin siemeniä valkoisessa astiassa

Siemenet oli taltioitu samaan siemenpankkiin, missä ovat myös chilin siemenet. Pussi esiin ja siemeniä tutkimaan. Näyttivät olevan kunnossa. Tilli tarvitsee lämpimän kasvualustan, joten se pääsi myös lämpömatolle. Tilli pitää lämpimästä kasvupaikasta, mutta ei siedä kovin hyvin suoraa auringonpaistetta. 


kämmenellä pieni kasa tillin siemeniä

Siemenpussin siemenistä en ole koskaan saanut tilliä kasvuun saati antamaan satoa. Rohkeana nyt kuitenkin perustin tillipurkin ja kylvin siemenet sinne. 

Ruukun pohjalle ruukkusoraa estämään liiallisen kastelun vaarat. Pieni kerros multaa ja sekaan perliittiä ja lisää multaa. Multana käytin yrttimultaa, jota on nyt pienillä chilin taimillakin käytössä. 

Kukkaruukussa pieniä tillin alkuja

Muutamassa päivässä on tilliruukkuun noussut elämää ja pinta jo vihertää. Nyt on jännittävää nähdä kuinka kasvu lopulta onnistuu 🌱🌱🌱🌱🌱🌱

Chilirintamallakin on selvää kasvua havaittavissa. Pienet taimet varttuvat silmissä.

chilin sirkkalehdet ovat kasvaneet



6 kommenttia:

  1. Pitää vain uskaltaa yrittää uudelleen =). Olen itsekin kasvattanut tilliä huonolla menestyksellä, mutta aika ajoin tulee yritettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen luovuttanut sen kanssa jo kauan sitten. Nyt kun nuo varisivat suoraan käteen viime syksynä niin päätin kokeilla uudelleen. Seuraan jännityksellä.

      Poista
  2. Mä en myöskään ole oikein onnistunut kasvattamaan tilliä siemenestä. Kyllä ne itää, mutta ei niistä ole loppujen lopuksi tullut kummoisia. En oikein ymmärrä, kun muistan miten lapsena kylvimme Mummun kanssa siemenet suoraan Kaunismäen kasvimaalle ja lopputuloksena oli valtavat tillipuskat! Varmasti kyseessä oli joku hyvä maatiaislajike ja mukana oli Mummun viherpeukalon taikakosketus ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama kokemus minulla. Itsellä ei ole juuri onnistunut siemenviljelynä, mutta maalla rehotti valtaisat puskat kruunutilliä. Olisko se vahva lannoitus, mitä maatalossa oli mahdollista ja luonnollista.

      Poista
  3. Hienoa seurata kun toiset onnistuvat kasvattamaan kaikkea kivaa! Itse olen aika huono näissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, katsotaan nyt jaksavatko nuo isoksi saakka. Olisi ihan huippua jos kasvavat. Tilli on oikukas viljeltävä.

      Poista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.