perjantai 2. kesäkuuta 2023

Elämää kasvulaatikossa

 Niin se on kesä alkanut ja parvekepuutarha aloittanut rehotuksensa. Hyvin on kasvu lähtenyt käyntiin. Salaatteja nautitaan jo ihan päivittäin. 

Peruna aloittaa kukintaansa. Kaikki siis hyvin. 

No ei ole. Ainakin yksi chili on täynnänsä elämää, jota en niin mieluusti haluaisi kohdata. Leviävät tehokkaasti ja on vaikea hävittää. Kirvoja, mutta tällä kertaa niin pieniä että en paljaalla silmällä edes näe. Lehtien pinnalta voi vaan päätellä että täällähän on kutsumattomia vieraita, jotka ovat käyneet lehtien pinnalla luomassa nahkaansa ja jättämässä tahmajälkiä peräänsä. . 

Muutaman vuoden puutarhurin ilona on ollut elektroninen mikroskooppi, jolla on voinut tarkastella niin flooraa kuin faunaakin. 


En ole ihan varma, että lisääkö tämä vain tuskaa elämässä vai luo ihan uuden näkökulman elämään :D 
Jokatapauksessa elämää on. Suomessa elää noin 400 kirvalajia, joten tarkempi määritys jää tässä kohtaa nyt tekemättä. 


Tästä näkee hyvin kuinka kaverit ovat imemässä lehtiruodeista solunesteitä. Ihan kivoja tyyppejä, mutta en kyllä tykkää. Luonnonmukainen torjunta joskus onnistuu hyvin, mutta pahan invaasion hävittäminen on aina työn ja tuskan sävyttämää. 
Video kannattaa katsoa isona. Se sisältää kirvan pieraisun :D Pitää tutkia tarkemmin mistä on kysymys. 

Täällä ehkä enemmän selitystä ilmiölle https://fi.wikipedia.org/wiki/Mesikaste 

Vissiin tulee hankittavaksi säkillinen petopunkkeja, jos muu ei auta. 

Vieraile myös toisessa blogissani Sinun hyvä Elämä


11 kommenttia:

 1. Paljon uutta infoa itselleni ja tosi hyvin ajoitettu kuvaushetki 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kaikkea sitä näkee. Tutkimuksen mukaan se voisi olla jonkin sortin mesikupla jota jättävät jälkeensä. Kiinnostavaa jokatapauksessa.

   Poista
 2. Ikävää, että kirvat hyökänneet. Kaikki kasveihin ja satoon liittyvä tuntuu olevan taistelua muuta luontoa vastaan. Mutta mielenkiintoinen luontovideo, jos ei muuta iloa niistä pikkutuholaisista ole! 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokavuotinen riesa. Lajit vaan vaihtuvat. Ehkä se kuuluu viljelijän elämään😅 Tänään on ollut sentään paljon iloa noista pienistä. Mesikastepisara se ehkä oli, lehdet jäävät tahmaisiksi kirvojen jäljiltä-

   Poista
 3. kertoisitko tuon mikroskoopin merkin. olen tuollaista pohtinut, mutta pelkkien mainosten perusteella ei oikein ole uskaltanut tehdä valintaa. oletko ollut tyytyväinen? mitä ominaisuutta olisit kaivannut lisää/parempana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Pancellent Wifi Digital Microscope. Olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Palvelee hyvin ötökkäjahdissa ja niiden tunnistamisessa. Avautuu myös ihan uusi maailma tarkasteltavaksi. Tässä ainakin yksi linkki ko malliin.
   https://www.amazon.com/Microscope-Pancellent-Magnification-Microscopy-Compatible/dp/B07VKKGLWM

   Poista
 4. Vähän oli hyvä video, oli pakko katsoa uudelleen kun meni ekalla kerralla tuo pieru ohi 😅. Toivottavasti riesa ei jatku pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, meni ensin minultakin ohi. Lähinnä olin lajimääritystä varten tutkimassa porukkaa. Hauska pätkä ja siitä riittää iloa vielä monesti. Häätö on päällä, toivottavasti onnistuu.

   Poista
 5. Minä luovutin parvekeviljelystä juuri kirvojen takia. 😬 Parvekkeella voisi hyvin kasvattaa kaikenlaista, mutta en kestä kirvainvaasiota, joka tulee aina ennemmin tai myöhemmin (ilmeisesti koksa ilma ei ikinä kierrä parvekkeella riittävästi?). Vie ilon koko hommasta. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne ovat kyllä rasittavia. Monena vuonna olen suojannut ihan myrkyllä alkukasvukauden kun vielä ei ole syötävää. Tänä vuonna se ei ollut mahdollista, kun sitä hyödynnettavaa on ollut alusta saakka käytössä. Talvehtijat ovat marjoneet ihan urakalla jo.

   Poista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.