lauantai 4. maaliskuuta 2023

Hidasta kevättä

Tänä vuonna taimitarha on varsin kitukasvuinen. Tammikuussa on piiloteltu ensimmäisiä siemeniä. Kasvua ei juurikaan. Saattaa tulla puutarhakesä tästä. Onneksi valmiita taimia on saatavilla, vaikka ne itse kasvatetut ovat aina niin rakkaita pienestä alustaan saakka.

Suurimmat ja ihmeellisimmät tässä. Hädin tuskin sirkkalehdillä nämä paprikat.


Habanero kasvaa ujosti. Saavat varttua jos ovat varttuakseen. Varsinainen kasvukausi on toki vasta alkamassa. Lisävaloa eivät ole saaneet tänä vuonna. Taitaa tosi paljon vaikuttaa ylimääräinen valo. 


Löysin siemenpankistani pari vuotta jäähyllä olleen ananaskirsikan siemeniä. 

Idätyslautalla on edelleen siemeniä. Ovat itäneet mutta eivät kasvaneet. Vettä olen niille vain lisäillyt, jospa innostuisivat vielä. Tai innostuisin itse niitä hoivaamaan paremmin. 

Taimipöydän on vallannut palapeli, joka on vielä kesken https://www.instagram.com/p/CpKyX3HN2ei/ 
Parinviikon päästä siitä ehkä päästään ja pikkualut pääsevät vähän parempaan kasvupaikkaan. 

Toisen blogini olen myös päivittänyt. Kurkkaa myös muuta elämää chilien takaa https://www.kinanen.fi/kurssikeskus/ 


sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Ensimmäiset taimet purkissa

 Nyt on hyvä aika laittaa purkkeihin ensimmäiset taimet. Vähän rääpäileitä nuo ovat, koska tänä vuonna ei ole lämpöä ja valoa liiemmin ollut niille tarjolla. 

Taimihuoneen pöydänkin on vallannut iso palapeli joka vie sieltä kaiken tilan, joten lämpömattoja yms ei ole levitelty. Tosin sähkön hintakin mietityttää, vaikka ainahan harrastukset maksavat. Mennään näillä. Talvehtijoita on edelleen neljä hengissä. Naga tosin pudottelee nyt lehtiään kovaa tahtia. Saa nähdä kuinka niiden kanssa käy. 

Uusia taimia on vain vähän tälle vuodelle. Kaapit ovat täynnä edellisen vuosien satoa, joten sen takia ei tarvitse kasvattaa mitään. Enempi harrastusmielessä. Pari ihan koristechiliäkin on taas taimella :) Vähän kauneutta parvekkeelle.

Ensimmäiset taimet purkissa

Ensimmäiset taimipurkit. Sieltä ne sitten ponnistavat vähitellen isommaksi. Laitoin heiveröiset taimet ihan uppeluksiin kookosrouheeseen. Jospa varsi vähän vahvistuisi. 

Ensimmäiset taimet purkissa

Löysin vähäksi aikaa lämpimän paikan sohvan takaa. Meillä ei ole ikkunalautoja, joita voisi hyödyntää. Kovin isoksi nuo eivät voi tuolla varttua. Alkuun kyllä. 

Ensimmäiset taimet purkissa


Viimeinen Montufarin siemen näyttää elämän merkkejä. Viime vuoden aikana koitin idättää saamiani siemeniä, mutta ne eivät itäneet mihinkään. Yksi siemen oli lautalla koko viime syksyn ja hävitin vasta kun tälle vuodelle ryhdyin uutta lauttaa valmistamaan. Viimeinen siemen pääsi sinne yrittämään. 
Ja siinä on elämää, tosin hyvin hitaasti alkavaa. Nyt kovasti jännitetään jaksaako se varttua kasviksi saakka. Hyviä vinkkejä tämän hoitamiseen otetaan vastaan!

Ensimmäiset taimet purkissa


torstai 5. tammikuuta 2023

Kasvukausi 2023

 Tästä se taas alkaa. 

Mitään ei olisi tarvinnut idättää, ainakaan sadon takia. Sain muutaman kasvin yllätttäen talvehtimaan, joten niistä varmasti riittäisi naposteltavaa riittävästi. 

Vaan minkä sitä vietilleen voi. Ennen joulunviettoon lähtemistä oli ihan pakottava tarve saada muutama siemen lautalle. Ihan vaan muutama oikeasti :D 

Ja yllättäen ne itivätkin. Viime vuonna vasta kolmas idätysyritys tuotti tulosta. Vähän kun tuosta varttuvat niin pääsevät omiin purkkeihinsa ihmettelemään maailmaa ja kevään ihmettä.

Kasvukausi 2023

Idätykseen pääsivät 

Naga Morich, chinense 
Lemon Drop, baccatum
Starfish, baccatum
Bolivian Rainbow, annuum
Bonda ma Jaques, chinense 
Jalapeno Mariachi, annuum
Montufar (se vihon viimeinen siemen, aikaisemmista ei itänyt yksikään. Viimeistä liotettiin koko syksy.)


sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Marraskuun tilanne

Marraskuu on menossa jo hyvää vauhtia. Vielä on saanut nauttia parvekepuutarhan antimista. 

Yöpakkasia on jo monin paikoin ollut, mutta kerroksiin se ei ole vielä päässyt vaikka on jo lähellä ollut. 

Naga Morichit otin sisälle jo aikaa sitten ja koitan niitä talvettaa. Kunnon tiloja sille touhulle ei ole, mutta jos pääsevät ihan vaan sisällä ensi kasvukauteen niin hyvä juttu. 

Marraskuun tilanne

Kun otin ne sisälle, niin alkoivat vinhasti kasvamaan ja lykkäämään uutta kukkaa. Ei niistä kukista mitään tule, mutta ovat olleet toki kauniita koristuksia varsissa. Kasvu oli niin vauhdikasta, että katto rupesi lähestymään. Tänään päätin leikellä niitä vähän piemenniksi. Ihan tapille on kuitenkaan rohjennut laitaa. Puoli metriä ehkä nyt kuitenkin. Paremman näköiset oksat laitoin maljakkoon, jos vaikka tekisi juuria. En ole sitäkään hommaa ennen kokeillut. Näkee sitten. 

Viimeisen podin poimin siitä myös käyttöön. Nyt ei jäänyt yhtään kasvatettavaa siihen jäljelle.

Marraskuun tilanne

Huone missä asustavat on aika pimeä. Aamuaurinkoa sinne osuu, jos sattuu paistamaan. 

Parvekkeella kukitaan edelleen :) Kehäkukat jaksavat ilahduttaa edelleen. Olen keräillyt niistä siemeniä tulevalle kaudelle talteen. Samettikukat ovat myös vielä täydessä iskussa. Heräsivät kukkimaan vasta kun ilmat viilenivät. 

Marraskuun tilanne

Ja pari chiliä siellä koittaa sinnitellä. Niitä en siirtele muuta kuin kompostiin sitten kun antavat periksi. Lemondropista poimin useamman kypsän podin pois ja vielä jäi muutamia yrittäjiä odottelemaan aurinkoa ja lämpimämpää säätä. 

Marraskuun tilanne

Starfish on pudottanut jo lähes kaikki lehtensä ja muutama yrittäjä on vielä sielläkin varsien päässä. Tästä tykkäsin kovasti. Pian saan laittaa uutta tulemaan. Tästä ei ole talvehtijaksi, vaikka miten koittaisi :D

Marraskuun tilanne

Jääkaappi on täynnä chilihilloja ja kirsikkaviiniä. Niitä on suunniteltu lahjoitettavaksi joulun aikaan pois. Tuli taas kaikkea satoa reilusti oman tarpeen. Mukava harrastus, mutta kaapit tuppaavat loppumaan kesken. 

lauantai 8. lokakuuta 2022

Nagat talteen

 Syksy on edennyt hyvää vauhtia ja piskuisen parvekepuutarhan antia on korjattu. Kaapit ovat täyttyneet herkuista, joita on varmasti riittävästi taas yhden talvikauden varalle. 

Naga Morich, joka antoi ihmetyksiä alkuun on lopulta tuottanut kelpo sadon. Hedelmä on raikas ja aromikas. Olen sitä kokeillut vähän sinne ja tänne ja aina tuntuu sopivan. Annostelussa on vielä vähän säätämistä, sillä itse en pidä kuitenkaan ihan tajuntaa räjäyttävästä poltteesta. Vahvaa aromia saa kyllä olla ruuassa. 

Nagat talteen. Lautasellinen kirkkaan punaisia chilejä.


Lahjoittelin niitä myös eteenpäin alan taitajille. Kiitokseksi sain aivan mahtavaa chiliöljyä, jossa oli hyödynnetty Nagojani. Meinasin ensin kysyä että kuinka hyvin säilyy. Parin päivän jälkeen se kysymys ei enää käynyt mielessäkään :D Purkki oli jo puolessa. 

Itse olen öljyjä hyvin vähän laittanut. Pitää varmaan perehtyä aiheeseen tarkemmin. Siellä on vielä paljon löydettävää. 

Osaa olen kuivannut. Kuivuria en omista. Sauna ja ilmakuivaus ovat toimineet hyvin. Sauna on saanut myös omaa uudenlaista raikkautta Nagan viehättävästä aromista. Huomattavasti parempi kuin kuivuvien sienten tuoma tuoksu ;D

Nagat talteen. Punaisia chilejä kuivumassa sinisellä lasilautasella.


Kasvit toin jo sisälle. Ne piti laittaa uuteen ruukkuun. Hieman väkivaltaa tuli käytettyä juuriston osalta, sillä ne olivat päässeet kasvulaatikossa leviämään ihan kunnolla ja läpäisseet tiensä vesialtaaseen. Ruukut eivät niille varmaan riittävän kokoisia ole. Katsotaan mitä tapahtuu. Ensitöikseen toinen tiputti loukkaantuneena lehtiään. Nyt tilanne on rauhoittunut ja näkyy uusia kukkiakin. 

Nagat talteen. Chilikasvi parvekkeella. Oksilla on paljon punaisia ja vihreitä chilejä.


Ajattelin leikata ne vielä jossakin kohtaa. Lisävaloa eivät saa ennen kevättä. Ikkunan edessä toki asustavat.

sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Nagakastike

Onkin hetki päässyt heilahtamaan viimeisestä postauksesta tänne. Korjataan nyt tilannetta :) 

Naga Morichit ovat pääosin valmistuneet ja piti varmuuden vuoksi kerätä jo satoa talteen ja laittaa käyttöön. Osa päätyi kuivaukseen. Osa päätyi pakastimeen. Ja viimeisestä osasta nyt sitten kokeilen erilaisia mukavia tuotteita. 

Ensimmäisenä kokeiluun päätyi kastike, jota voi sitten laittaa ruuan päälle tuomaan aromaattisuutta. Jätin näihin kokeiluhin ja tutkimuksiin pienimmät yksilöt. Loput näistäkin päätyy sitten kuivattuna talvivaraksi. 

Ohjeen raaka-aineita. Etualalla valkoinen syvä lautanen jossa on chilejä. Taustalla sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja iso öljypurkki

Tänään tarvitsin: 

  • muutamia nagoja
  • omenaviinietikkaa n. 1 dl
  • inkivääriä, n. 70 g tuoretta
  • paprikaa, 2 kpl
  • tomaattia, 4 kpl
  • valkosipulia, 1 kpl
  • sipulia, 2 kpl
  • limen mehua, vajaa desi
  • öljyä, 1/2 dl
  • suolaa
  • hieman sinappia
  • korianteria
Sipulit ja chilit tehosekoittimessa. Kuvattu ylhäältä päin.

Näin valmistin:

  1. Ainekset pilkotaan pieniksi tehosekoittimella tms. 
  2. Laitetaan kattilaan
  3. Lisätään öljy ja viinietikka sekä loput mausteet
  4. Kiehautetaan ja annetaan sen jälkeen poreilla n. 15 min
  5. Loppusilauksen tein sauvasekoittimella
  6. Mausteiden tarkistus
  7. Ja purkitus. Purkitin puhtaisiin desinfioituihin lasipurkkeihin. Itse keitin purkkeja vedessä 10 min. Muoviset kannet käytin nopeasti kuumassa vedessä. 
Kaikki ohjeen ainekset kattilassa, kuvassa on mukana myös lasta jolla hämmennetään keitosta.

Näin käytin

Ensimmäinen satsi pääsi heti käyttöön ja huomasin sen sopivan oikein hyvin päivällisenä olleiden paistettujen lohipalojen päällä. 

Kuvassa on purkki täynnä valmista kastiketta. Purkki on suljettu ruskealla kannella.


sunnuntai 28. elokuuta 2022

Naga Morich valmistuu

 Tänä vuonna suurimmat jännitykset on tuottanut Naga Morich. 

Se ei alkuun lähtenyt tuottamaan mitään, vaan oli kaunis ja kovasti kukkiva viherkasvi. Kukkia tosiaan riitti satoja ellei jopa tuhansia. Näkyvää siitepölyä ei ollut missään. Oletinkin jo että tämä ei tule tuottamaan mitään. Tai kaksi kasvia niitä jäi itselleni. 

Joskus heinäkuun loppupuolella sain huomata että jotakin lähtee tapahtumaan. Pikkuisia podien alkuja tuli näkyviin. Ajatuksena se että hyvä, jotain tulee, mutta taustalla huoli siitä ehtivätkö näillä lämpimillä valmistua. Vihreä väri pysyi tiukasti paikoillaan. Mitään muutosta ei ollut havaittavissa. Vasta viikon, ekä vähän yli sisällä rupesi tapahtumaan. Nyt uskaltaa jo toivoa että sato kerkeää valmistumaan ulkona. 

Punainen Naga Morich chilipalko kädessä. Palko on kiinni kasvissa.

Hyväkuntoiset kasvit otan toki sisälle, mutta valon saanti on kaikissa tapauksissa pienempää kuin parvekkeella ulkona. 

Ehkä seuraavalla kaudella näiden idättäminen on hyvä ajoittaa vielä aikaisemmaksi kuin mitä tänä vuonna oli. 

Naga Morich kasvin oksa jossa kiinni vihreä ja punainen palko


lauantai 13. elokuuta 2022

Satokausi jatkuu

 Parvekepuutarha on saanut olla hetken aikaa ihan rauhassa. Arkiset työt ovat alkaneet ja aktiivisuuden kohteet ovat olleet muualla kuin kasvukauden seuraamisessa. Niinpä pieni puutarha on saanut olla ja kypsyä ilman ahkeraa seuraamista. 

Tänään oli ilo kerätä satoa ja sitähän riitti 😊 Käytännössä kaikkia kasvattamiani lajikkeita oli tarjolla käyttöön. 

Valkoisella lautasella on kypsiä ja erivärisiä chilipalkoja.


Aikaisemmin olin huolissani kun Naga Morisch ei näyttänyt tuottavan mitään, eikä sen kukkiin tuntunut muodostuvan siitepölyä lainkaan. Tänään kun kurkisteli oksien alle niin aikaisempi huoli osoittautui turhaksi. Nuo kun kypsyvät niin niitä riittää niin itselle kuin toisillekin iloksi. Toivotaan lämmintä ja aurinkoista loppukesää. 

Naga Morisch chilin oksia joissa kiinni useita vihreitä hedelmiä.


Yksi pieni Naga Morisch oli jo kypsynyt. Tätähän maistellaan varman heti 😋

Kädessä sormenpään kokoinen punainen Naga Morisch, taustalla valkoinen lautanen jossa on erivärisiä chilipalkoja.


Noiden muiden käsittely ja tulevaisuus on tässä kohden vielä auki. Pitää tutkia mitä hyvää voisi niistä laittaa. Osa päätyy tuoreena suoraan käyttöön. Osa kaipaa taltiointia jossakin muodossa ja talvivaraksi. 

Tomaatit ovat vihdoin kypsymässä. Poimin pois myös erittäin piikkisen mörkökurkun. Joku virhe siinä yksilössä kun kasvoi niin piikkiseksi ja on tässä kohden jo hieman yliaikainen. 

Parvekkeen ruskealla pöydällä on etualalla tomaatteja ja yksi kurkku. Taustalla näkyy parvekkeen puutarhaosa.


Hyvä on taas puutarhurin olla. 

tiistai 2. elokuuta 2022

Chilihillo 2022

Chilisatoa on vähitellen kerättäväksi saakka, joten on hyvä aika ryhtyä miettimään mitä siitä tekisi talvikauden iloksi. Yksi suosikki kautta aikojen on ollut chilihillo. Suosikkiohjeeni on yksinkertainen ja helposti toteutettava. Variaatioita voi tehdä chilin lajikkeita vaihtamalla tai lisäämällä erilaisia raaka-aineita ja hedelmiä. 

Nyt tein vain yksinkertaisena ja pohjana punaiset paprikat. Yhtä hyvin sen voi tehdä satokauden tomaattien pohjalle. 

Punaisia paprikoita pöydällä

Tarvitset

2 kg hillottavia aineksia:
Paprikaa, pilkottuna 
Chiliä, oman maun mukaan sopiva kasa
Lisäksi voit laittaa tomaattia, omenaa, appelsiinia yms. 

3-4 dl litra vettä
1,5 dl Omenaviinietikkaa
1,5 kg Hillosokeria

Sauvasekoitin
Puhtaita lasipurkkeja


Valmistus

Pilko paprikat ja chilit pienemmiksi. Jos haluat pitää sattumia hillokkeessa niin pilko ihan pieniksi. Itse käytän sauvasekoitinta keittämisen jälkeen niin isompia sattumia ei juuri ole valmiissa tuotteessa. 

Punaisia ja keltaisia chilejä leikkuulaudalla

Lisää kattilaan vajaa litra vettä. 

Pilkotut chilit ja paprikat neljän litran kattilassa

Keitä paprikat ja chilit lähes kypsiksi. Ota pois liedeltä ja anna hetki jäähtyä. Sauvasekoittimella saat keitoksen pieneksi. Voit määritellä sakeuden sopivaksi. 

Palauta keitos levylle ja jatka keittämistä. 

Soseutettu chili-paprika seos kattilassa kiehumassa

Lisää hillosokeri ja omenaviinietikka muiden ainesten joukkoon. Tarkista maku ja säädä haluamaasi suuntaan. Anna keitoksen poreilla n. 15 min. Seuraa hillosokeripussin ohjetta niin onnistut parhaiten. 

Laita hyvissä ajoin myös lasipurkit ja kannet kiehuvaan veteen steriloitumaan. Tarkista kansien osalta että siellä ei ole muovia mukana. Muovi helposti vääntyy kuumassa vedessä, eikä sen jälkeen enää sovi purkkiin. 

Hillopurkkeja tarjottimella puisen pöydän päällä

Kun hilloke on sopivan sakeaa niin otetaan pois levyltä. Hillo purkitetaan piripintaan ja laitetaan kannet päälle. Jäähtyessään ne ovat ilmatiiviitä ja säilyvät hyvin kylmässä. 

Ja sitten ei muuta kuin odotellaan herkutteluhetkiä. Hillo sopii erinomaisesti vaikka juustojen kanssa. Toisaalta en tiedä ruokaa mihin se ei sopisi :D

perjantai 29. heinäkuuta 2022

Satokausi alkaa


Parvekepuutarhan satokausi on alkamassa.

Hyötykasvien pienviljely parvekkeella antaa sadon ohella myös hetkeksi omavaraisuuden tunteen.
Poimit ruokapöytään todellista lähiruokaa ja omin käsin kasvatettua luomua. Tai se toki riippuu siitä miten olet puutarhaa hoitanut. Päätät siis itse millaisella alustalla sato valmistuu.
Oma puutarha on kasvanut tänä vuonna kookoskuidussa lähes kokonaan. 

Kahden kovan tuholaiskesän jälkeen, tänä vuonna puutarha on ollut käytännössä ötökkävapaa. En osaa sanoa vaikuttaako kasvualusta siihen, vai onko vain vuosittaista vaihtelua. Hyvä kuitenkin näin. 
  
Perunasoikossa kävin ensikertaa pöyhimässä. Saadaan viikonloppuna ruokaa omasta perunasta, kunhan nostan niitä esille vähän enemmän. Perunaa en ole aikaisemmin kokeillut. Tai olen, puutarhalta löytyi joku vuosi sitten perunan ja tomaatin yhdistänyt taimi. Tomaattia se tuotti, mutta ei perunaa. Tämän kesän kokeilu oli ihan vaan jääkaappiin jääneiden ja itäneiden perunoiden piilotus isoon ruukkuun. 

Paprikat ovat valmistumassa ja vielä muutamaa uutta kasvattelevat. Jos haluaisi niistä kunnon sadon olisi hyvä olla useampi kasvi tuottamassa. Lidilin suippopaprikasta otin siemeniä keväällä ja laitoin itämään. Tuotoksena on oranssia lajia. Toinen paprikoista on Sweet Apple Kumbe. Uusi mehevä tuttavuus sekin. 

Hernesadolla ei pääse juhlimaan, mutta ajatus on tärkein siinäkin 😂

Chilisato vaikuttaa hyvältä. Niistä saadaan hyviä ruokia ja säilykkeitä jalostettua syksyn aikaan. Niistä enemmän sitten myöhemmin.

Innostutko satokaudesta? Onko kauden vihannekset ja kasvikset esillä ruokavaliossasi? Mistä nautit juuri nyt?

Puutarhan satoa: chilejä, paprikaa, tomaattia, perunaa ja hernettä. Kaikkia vähän.


tiistai 26. heinäkuuta 2022

Chilipäivitys

 Parvekepuutarha voi oikein hyvin ja on nautiskellut lämpimistä kesäpäivistä. 

Satoa on jo korjailtu ja ensimmäisiä makuja testailtu keittiöhommissa. Uudet kokeilut ovat olleet ilahduttavia ja tietysti makoisia. Pääsato antaa vielä odottaa itseään, mutta eihän tässä kiire ole minnekään. 

Tässä vähän tuokiokuvia puutarhan elämästä chilien osalta.