perjantai 29. heinäkuuta 2022

Satokausi alkaa


Parvekepuutarhan satokausi on alkamassa.

Hyötykasvien pienviljely parvekkeella antaa sadon ohella myös hetkeksi omavaraisuuden tunteen.
Poimit ruokapöytään todellista lähiruokaa ja omin käsin kasvatettua luomua. Tai se toki riippuu siitä miten olet puutarhaa hoitanut. Päätät siis itse millaisella alustalla sato valmistuu.
Oma puutarha on kasvanut tänä vuonna kookoskuidussa lähes kokonaan. 

Kahden kovan tuholaiskesän jälkeen, tänä vuonna puutarha on ollut käytännössä ötökkävapaa. En osaa sanoa vaikuttaako kasvualusta siihen, vai onko vain vuosittaista vaihtelua. Hyvä kuitenkin näin. 
  
Perunasoikossa kävin ensikertaa pöyhimässä. Saadaan viikonloppuna ruokaa omasta perunasta, kunhan nostan niitä esille vähän enemmän. Perunaa en ole aikaisemmin kokeillut. Tai olen, puutarhalta löytyi joku vuosi sitten perunan ja tomaatin yhdistänyt taimi. Tomaattia se tuotti, mutta ei perunaa. Tämän kesän kokeilu oli ihan vaan jääkaappiin jääneiden ja itäneiden perunoiden piilotus isoon ruukkuun. 

Paprikat ovat valmistumassa ja vielä muutamaa uutta kasvattelevat. Jos haluaisi niistä kunnon sadon olisi hyvä olla useampi kasvi tuottamassa. Lidilin suippopaprikasta otin siemeniä keväällä ja laitoin itämään. Tuotoksena on oranssia lajia. Toinen paprikoista on Sweet Apple Kumbe. Uusi mehevä tuttavuus sekin. 

Hernesadolla ei pääse juhlimaan, mutta ajatus on tärkein siinäkin 😂

Chilisato vaikuttaa hyvältä. Niistä saadaan hyviä ruokia ja säilykkeitä jalostettua syksyn aikaan. Niistä enemmän sitten myöhemmin.

Innostutko satokaudesta? Onko kauden vihannekset ja kasvikset esillä ruokavaliossasi? Mistä nautit juuri nyt?

Puutarhan satoa: chilejä, paprikaa, tomaattia, perunaa ja hernettä. Kaikkia vähän.


4 kommenttia:

 1. Onpa mahtavaa saada noin hieno sato! Hyvä sinä! Ja varmaan helpottaa, jos tuholaiset eivät ole löytäneet paikalle.. Mikä lie nekin sit tuo, jos tuo. Ostan torilta ja kaupasta kauden satoa, viimeksi paikallista kukkakaalia.
  T. Tyylimurun Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä alku tämä jo on :) Ötököiden kanssa saa kyllä ihmetellä. Välillä ne meinaavat viedä koko sadon ja sitten seuraavalla kerralla eivät löydä paikalle ollenkaan.

   Poista
 2. Ei siementen tai mukuloiden alkuperän tarvitse olla kummoinen. Minulle riittää kokeilunhalu ja välillä onnistuminen. Tähän mennessä olen nauttinut viljelylaatikon salaateista ja mausteyrteistä, eilen syötiin ensimmäinen avomaankurkku oman maan tillillä höystettynä. Maistui paremmalta kuin kaupan kurkku =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se minullakin menee. Kokeilua ja itsensä yllättämistä. Salaatteja en ole koskaan saanut onnistumaan. Puutarhan taimilla olen parhaimmat tulokset saanut. On se itse kasvatettu aina jotenkin paremman makuinen kuin kaupan tai teollisesti tuotettu.

   Poista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.