lauantai 26. maaliskuuta 2022

Purkituksia

 Taimisto kasvaa hurjaa kyytiä. Pienet taimiruukut käyvät ahtaiksi. Osa taimista on jo adoptoimiskokoisia, joten muutama on hyvä laittaa jo luovutuskuntoon. Luovutusajankohta on viikon päästä ja tietysti tottuminen uuteen ruukkuun ja kasvualustaan tottuminen vie hetken aikaa. 

Kasvualustaan päätyi mullan sekaan vermikuliittia ja kastelukieteitä. Vermikuliitti on luonnonmukaista lämpökäsiteltyä savimineraalia. Sillä saa kuohkeutta kasvualustaan ja rakeet sitovat myös vettä jonkin verran. Vermikuliitin lisäksi sekoitin sekaan vielä kastelukiteitä. 

100 g pussillinen kastelukiteitä

Niitä olen joskus aikaisemminkin käyttänyt lisänä. Kasveluvälit pitenee ja seos helpottaa myös pidempien poissolojen aikana varmistamaan taimien ja kasvien veden saanniin. Niin kiteet kuin vermikuliitti luovuttaa sitomansa kosteuden multaan kuivuuden yllättäessä. 

Punaisessa kulhossa on kastelikiteitä ja vettä. Etualalla lusikka jossa vedestä paisunutta hyytelömäistä kidemössöä

Kastelukiteet sitovat itseensä satakertaisen määrän vettä. Teelusikalliseen kiteitä saa sidottua litran verran vettä. Melkoinen ihmeaine :D

Astia jossa pohjalla on multa-vermikuliittiseosta ja kastelikidehyytelö päällä. Ei vielä sekoitettu.

Kasvualustaan sekoitetaan kaikki ainekset. Kastelukiteitä voi imeyttää myös ravinneluokseen, jolloin ne päästävät taimille myös ravinteita silloin kun nesteyttävät multaa. 

Kuvassa istutusruukku valmiina, etualalla käsi joka asettaa taimea uuteen ruukkuun

Isommat taimet pääsivät uusiin ruukkuihin. Valastusta lisättiin myös yhden kasvuvalon verran taimistolle. 

Taimia uusissa ruukuissa, vasemmalla isommat taimet ja pienet pienissä purkeissaan oikeassa reunassa

Nyt on taas hyvä kasvatella hetken aikaa. 
2 kommenttia:

  1. Mietinkin menneellä viikolla, mitähän ainetta vermikuliitti on. En ehtinyt tarkistaa, ja kas, täällähän se tieto olikin. =) Komea kaarti taimia jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanparannukseen tai kuohkeuteen ihan passelia. Lisäksi sitoo vähän vettäkin niin auttaa kasvien hoitamisessa kesällä.

      Poista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.