maanantai 12. helmikuuta 2024

Chilintaimet kasvavat

Pienet taimet kasvavat hyvää vauhtia. Käytössäni olevat kasvatuskuvut eivät tule kovin pitkälle riittämään kasvien kasvaessa. Siellä on hyvä varttua alkuun ja tarjolla on runsaasti lisälämpöä ja -valoa. 

Taimet saavat tällä hetkellä lisävaloa 12 vuorokaudessa luonnon valon lisäksi tai päälle. Lämpömatot ovat kahden kasvatuskuvun alla ja silloin lämpö pysyy siinä 27-30 asteen välillä. Se on useimmille lajeille sopiva lämpötila tässä vaiheessa. Jos haluaisi kovin hifistellä niin kasvupaikan askartelu jokaiselle yksilöllisiin tarpeisiin avaa ihan uudet harrastuksen näkymät. Minä olen chiliharrastuksessani täysin lankkumaalaritasoa, joten tarkempi piiperrys jää suosiolla sitä hallitsevammille. Ja tämä ei ollut mikään dissaus lankkumaalareilleni, vaan ihan kunnianosoitus. Olen kovin ylpeä osaamisestani jonka avulla saan riittävän ja melko kelposadon. 

Chiliharrastus ja kasvattaminen on siitä kiinnostava laji, että sitä tosiaan voi pilkkoa aina vaan pienempään ja tarkempaan osaamiseen. Silloin merkittäväksi tulee PH arvot, kasvatusalustan ominaisuudet, lannoittteet, valon ja lämmön määrä, risteyttäminen ja uusien lajien kehittäminen. Lista on loputon! Kotitarvekasvattaja pärjää erinomaisesti olemassaolevilla taidoillaan ja osaa kyllä pitää kastelusta ja lannoituksesta huolta ihan perusaineilla. Omassa käytössä on Puutarhan kesä. Edullinen ja riittoisa. Olen nykypurkilla tainnut lannoitella jo useamman kesän parvekeviljelyssä.

Tänään chilintaimien osalta tein hieman muutoksia ja siirsin isompia taimia seuraavaan kuvulliseen asumukseen. 


Siellä on hyvä jatkaa vielä suojattua kasvua. Kuvun alla on aina vähän lämpimämpää kuin ilman kupua. Seuraava paikka onkin sitten ihan huoneenlämpöinen pöytätaso ikkunan edessä. Loppusijoituspaikka sitten lasitetulle parvekkeelle jahka on riittävän lämmintä. 

Ja 10 päivää myöhemmin: 
Onhan tuo kasvu melko vauhdikasta :) 
2 kommenttia:

  1. Ihan hyvä, että kerrot mitä kaikkea se chilin kasvattaminen voikin vaatia. Luulen, että ehkä en ala niitä vihreitä varsia edes yrittämään, puhumattakaan itse sadosta. "PH arvot, kasvatusalustan ominaisuudet, lannoitteet, valon ja lämmön määrä" jne. kertoo nykyminälle, että ei, ei ole suurpiirteisen tyypin homma tämä. Mutta nostan hattua jokaiselle, joka jaksaa alusta alkaen ruokansa kasvattaa. Vesikielellä niitä chilejä kyllä ajattelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, minä en mittaile arvoja tai lannoiteliemien kokonaisuuksia. Ainoa miten paapon näin alkuun on valo ja lämpö. Sen jälkeen ovat aika omillaan kun pääsevät ulos. Mitä nyt kirvoja joutuu hätistelemään välillä.

      Poista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.