sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kastelujärjestelmän asentaminen

Vuosia pikkupuutarhaa on hoitanut kesäisin myös tippukastelujärjestelmä Blumat. Vuonna 2015 hankittu systeemi toimii edelleen moitteettomasti. Hankintavuonna oli pieni oma piha käytössä viljelyksiin. Siitä on aikaa myöten siirrytty muuttojen vuoksi parvekeviljelyyn. Sitä kun vaan ei ole osannut jättää kasvimaita, vaikka niitä maita ei enää olisikaan käytössä 😀

Näkymä ansariin jossa Blumat tippukastelijan antureita

Blumat on ollut hyvänä apuna niin arjessa kuin loma-aikoinakin. Pieni turva siitä, että arvokkaat viljelykset eivät kuivu poissaolojen aikana. Se olisi suuri suru ja valtava sadon menetys. 

Harmaa vesisaavi joka on täynnä vettä

Tällähetkellä on käytössä yksi saavi, joka huolehtii ansarin ja isojen ruukkujen kastelusta. On olemassa myös toinen saavi josta aikaisemmin parvekkeella olleet kasvulaatikot saivat vetensä. Kummassakin on järjestelmän mahdollistamisen mukainen asennus saavin alareunassa. 

Saavi on nostettu hieman kastelualaa ylemmäs. Käytössä on tyylikkäästi jakkara ja vanha kaljakori. Siistimpää versiota ei ole vielä keksitty 😂 Hyvin toimii näinkin, eikä systeemi näy katsojalle juurikaan sitten kun pikkupuutarha on hyvässä voinnissaan ja rehevä. 

Saavin alareuna on kuvassa ja siinä reikä ja liitin vesiputkelle
Sellaisen huomion olen näiden saavien kanssa tehnyt, että tämä harmaa pysyy koko kesän hyvänä, eikä tarvitse erityisempiä puhdistusoperaatioita. Toinen saavi (joka ei nyt ole käytössä) on vaalea, lähes valkoinen ja se kerää levää ja pitää puhdistaa aika ajoin. Jos joku tietää miksi näin tapahtuu, niin saa mielellään kertoa. 
Iso kukkaruukku jossa kasvaa tomaatti. Blumat kastelee senkin.

Nyttemmin käytössä on altakastelualtaita, joten toinen saavi jäi työttömäksi ja päätyi varastoon. Jaoin vesiletkun haaroittimella ja nyt se jakaa sujuvasti yhden saavin vedet. Anturit yhdistin siis kahdeksi ketjuksi, joka nyt hoitaa ansarin ja ruukkujen kastelut. 

Tippukastelijan säätäminen on oma hommansa. Sekin kyllä onnistuu vähintäänkin kokeilemalla ja anturit ihmeen hyvin hoitavat hommansa. Kastelevat silloin kun on tarpeen eikä jatkuvalla syötöllä. 

Iso kukkaruukku, jossa kasvaa peruna

Tänä vuonna myös peruna saa nauttia tippukastelijasta. Ainakin varret ovat lähteneet hyvin kasvuun. 

Parvekkeen nurkka, jonne kastelujärjestelmä tuottaa vettä

Kyllä täällä jotakin jo tapahtuu :) 

Neliönmuotoinen kuva joka jaettu neljään pikkukuvaan. Kuvissa chilipalko, paprika, chilipalko ja kukka sekä kurkku




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.