perjantai 11. maaliskuuta 2022

Kreolilainen kalapata

Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea viime kesänä. Vähän jännitti voinko edes käyttää missään tuota mörkö-chiliä. Varovasti maistelin kypsää hedelmää tai marjaa ja ihan oli vahvaa tuntumaa suussa. 



Hyvän ohjeen ruokakokeiluille löysin Red Hot Chili - kokkaa chilisti keittokirjasta Kreolilaisen kalapadan ohjeesta. 

Kokkailin syyskesällä ja koska ruokaa tuli taas sen verran että olisi riittänyt naapureillekin, niin pakastin osan kalapadasta. Tänään se pääsi käyttöön. Pakastaminen oli tehnyt padalle vain hyvää. Makukirjo oli tasaisempi ja aromit nousivat hyvin esiin. Oli siis hyvä aika kaivaa ohje esiin ja taltioida se talteen. 


 Keittokirja jossa ohjesivu avoinna 

Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.

Mausteita, öljyä ja yrttejä pöydällä 
Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita

Tarvitaan:

  • Kalaa, tänään käytössä siika
  • Katkarapuja pakastimesta
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua purkista
  • Punaviinietikkaa
  • Sipulia 2kpl
  • Valkosipulia 4-5 kynttä
  • Mutti tomaattimurskapurkki
  • Valkosipulia
  • Tuoretta sitruunatimjamia
  • Laakerinlehtiä
  • Limetin lehtiä
  • Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
  • Paprikajauhetta
  • Tuoretta paprikaa
  • Suolaa
  • Kanelia
  • Oreganoa
  • 1 kpl Moruga Schokolate Chili

Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.

Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Marinadia jossa kalapaloja ja katkarapuja 
Marinadissa

Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.

Kastikkeen keittämistä kattilassa 
Kastike valmistuu

Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.

Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.

Chilin kanta ja kiinnikkeet 
Kokonainen meni, jälkeenpäin ajatellen olisi voinut mennä toinenkin.

Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.

Pilkotut paprikat ja kalat lisättynä kastikkeeseen 
Pilkotut paprikat ja kalat sekaan

Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.

Lautasella annos kastiketta ja riisiä 
Annos

Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.

2 kommenttia:

  1. Kiva resepti, kiitos. Teen varmaan vähemmän tulista siitä, chileissäkin noita eroja, onneksi. Toisaalta, välillä kaipaa sitä pientä chilin puraisua ..

    VastaaPoista
  2. Makukirjoa chileissä riittää. Tuo oli sitä luokkaa että sitä ei muut syö kuin minä. Miedommasta saa varmasti maukasta ja seuraava satsi niitä kun taas innostuu tekemään.

    VastaaPoista

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.