Taimitarhassa alkaa tapahtumaan. Pikkuinen chilin alku on pukannut itseään kasvuun.
torstai 21. huhtikuuta 2022
Pientä alkua
maanantai 18. huhtikuuta 2022
Puutarhapäivitys
Taimitarha kasvaa ja tuntuu vaan leviävän kokoajan. Luonnollista kasvua, mutta pöytäpinta-ala alkaa olla kohta käytetty.
Eilen lähti pääsiäisvieraiden mukana viisi isoa tainta adoptioon. Tänään olikin sitten urakkana saattaa viimeiset taimiruukuissa olleet taimet isompiin kasvupaikkoihin. Ja taas on koko tarha täynnä. Viisi adoptoitavaa tuolla vielä odottaa loppusijoituspaikkaansa.
torstai 14. huhtikuuta 2022
Pääsiäisen hirvipullat
Pakastimesta pääsi käsittelyyn hirven jauheliha. Suunnitelmissa oli tehdä lihapyöryköitä. Niiden tekemisessä en ole mikään erityinen mestari, joten en tiennyt aloittaessani että tekisin jotakin erityisen maukasta. Sellaista nyt vaan sattui tulemaan, joten ohje talteen. Innoittajana tällä kertaa netin kätköistä löytynyt Hellapoliisin ohje
Ja näin se taipui kotikeittiössä:
- 450 g hirven jauhelihaa
- 1 dl korppujauhoja
- 2 rlk kuivattua sipulirouhetta
- 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
- 2 tl kuivattua minttua
- ½ tl suolaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl kurkumaa
- 0,5 dl kermaa
- voi-öljy-seosta paistamiseen
Kastike:
- 210 g Mutti tomaattmurskaa (pieni purkki, sopii hyvin kahden hengen talouteen)
- 1 prk (2 dl) Kara kookosmaitoa
- 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
- Chiliä maun mukaan
- 2 tl juustokuminaa
- Paprikarouhetta
- Mustapippuriroihetta
- ½ tl suolaa
- ½ dl vettä
Ensin jauhelihataikina
- Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään tilkka kermaa. Annetaan hetki vetäytyä. Kun seos on sopivan notkeata siin lisätään hirven jauheliha sekaan ja vaivataan tasaiseksi.
- Pyöritetään pieniä pullia ja paistetaan reilussa voi-öljy-seoksessa paistinpannulla.
- Valmiit pullat siirretään lautaselle
Sitten kastike
- Kaikki ainekset kattilaan ja annetaan poreilla jonkun aikaa (10 min). Maistetaan ja lisätään tarvittaessa mausteita.
- Lopuksi lihapullat kastikkeen sekaan
Lisukkeena käytin alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti couscousia.
lauantai 9. huhtikuuta 2022
Ensimmäinen kukka ilahduttaa
Taimitarha kukoistaa ja kasvaa odotetusti. Kasvit nauttivat auringon valosta ja sen kyllä huomaa. Lisävalo ja -lämpö on edelleen käytössä lisääntyneestä auringonvalosta huolimatta. Katsotaan sitten miten se näkyy seuraavissa sähkölaskuissa 😜
Pienet kasvit ovat jo osittain nuppuisia. Ja sitä ensimmäistä kukkaa odotetaan aina innolla. Tuskin siitä mitään hedelmää vielä tulee, mutta on kaunis katsella. Ja antaa se samalla paljon toivoa elämästä tämän kummallisen maailmanajan keskellä.
perjantai 1. huhtikuuta 2022
Taimitarhapäivitys
Pientä päivitystä taas taimitarhalta.
Kaikki hyvin ja kasvuvauhti on kova. Aamuaurinko osuu taimitarhaan ja suorastaan ahmivat sitä. Melkein sen kuulee korvissaan :D
lauantai 26. maaliskuuta 2022
Purkituksia
Taimisto kasvaa hurjaa kyytiä. Pienet taimiruukut käyvät ahtaiksi. Osa taimista on jo adoptoimiskokoisia, joten muutama on hyvä laittaa jo luovutuskuntoon. Luovutusajankohta on viikon päästä ja tietysti tottuminen uuteen ruukkuun ja kasvualustaan tottuminen vie hetken aikaa.
Kasvualustaan päätyi mullan sekaan vermikuliittia ja kastelukieteitä. Vermikuliitti on luonnonmukaista lämpökäsiteltyä savimineraalia. Sillä saa kuohkeutta kasvualustaan ja rakeet sitovat myös vettä jonkin verran. Vermikuliitin lisäksi sekoitin sekaan vielä kastelukiteitä.
Niitä olen joskus aikaisemminkin käyttänyt lisänä. Kasveluvälit pitenee ja seos helpottaa myös pidempien poissolojen aikana varmistamaan taimien ja kasvien veden saanniin. Niin kiteet kuin vermikuliitti luovuttaa sitomansa kosteuden multaan kuivuuden yllättäessä.
sunnuntai 20. maaliskuuta 2022
Taimitarhalla vartutaan
Hyvässä vauhdissa on taimien kasvu. Sen vasta huomaa kunnolla kun tarkastelee otettuja valokuvia pikkutaimista.
Ainoa siemen, jota en nyt ole vielä saanut itämään on Rocoto Montufar, jonka sain lahjoituksena. Yksi siemen vähän aloitti, mutta kuoli ennenkuin sai sirkkalehtiä esille. Viimeinen siemen on vielä idätyslautalla keräämässä voimia. Pääsi sinne tomaattien kanssa, jotka jo purkitin tänään.
Escondida-chili komeilee tällä hetkellä suurimpana ja vankimpana taimitarhassa. Se on kotoisin saman nimisestä kaupungista New Mexicon osavaltiossa.
Tämä on uusi tuttavuus minulle. Kuvausten perusteella helppo kasvatettava.
Osaan purkeista lisäilin multaa ja myös istutin uudelleen kun olivat kasvattaneet turhan pitkäksi varttaan. Kevyesti kaarelle ja taas sai kasvin hyvin mullan alle. Tavoitteena vahva taimi, jollaiseen on mahdollista kun multakerros ulottuu riittävän lähelle ensimmäsitä lehtiparia. Taimiruukut ovat aika matalia. Pitäisi löytää syvempiä joku kerta. Näiden etu on se, että saa pienelle alallle paljon purkkeja. Seuraavassa purkinvaihdossa päätyvät pyöreisiin purkkeihin ja ne vievät määrällisesti jo tuplatilan.
Tänään purkitettiin myös tomaatit ja laitoin rohkesti muutaman kurkun siemenen myös multaan. Voi olla että liian aikaisin. Katsotaan nyt mitä tapahtuu.
sunnuntai 13. maaliskuuta 2022
Napalmi nallet
Autopesureissulla piti poiketa Biltemassa hakemassa pesunestettä autoon. Sitten on taas hyvä ajella rapakeleissä kun on pesty ja kaikki tankit täytetty.
Biltemassa on paljon muutakin kuin autoasioita. Makeisia löytyy joka lähtöön. Mies poimi sieltä ilokseni chilimakeisia. Ja autoon päästyä sainkin käteeni Napalmi Nalleja. No nyt luvataan paljon :D
Monet kaupan chilituotteet tuovat hienoisen pettymyksen tullessaan. Tulisuus tai paremminkin aromien esiintuominen on jäänyt puolitiehen jos sinnekään. Chili ei tarkoita koskaan tappavanpolttavaa vaan enemmän kipakkaa aromikkuutta ja makukirjoa.
Siispä tutkimaan näitä Napalmeja. Tulisuus tulee näihin nalleihin habanerojauheesta, jota kerrotaan olevan 0,4%. Tuote on kaikkea mitä tänäpäivänä voi makeisilta toivoa eli gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen.
lauantai 12. maaliskuuta 2022
Kasvukauden valmisteluja
Taimitarhaa on tänään vähän kohenneltu ja perustettu alustaa uudelleen. Piskuiset ruukut lisääntyvät, niin tarvitsevat enemmän tilaa. Alla lämpömatto, maton päällä Ikean kenkäalusta, alustalla lumppukuitua pohjalla ja niiden päällä ruukut. Kosteus pysyy tasaisempana, enkä vahingossa kuivaa koko kasvustoa pilalle.
Montufar yrittää edelleen itää, ei vaan lähde. Ei sitten millään. Monet konstit on sen kanssa jo kokeitu. Toiseksi viimenen siemen menossa.
perjantai 11. maaliskuuta 2022
Kreolilainen kalapata
Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea viime kesänä. Vähän jännitti voinko edes käyttää missään tuota mörkö-chiliä. Varovasti maistelin kypsää hedelmää tai marjaa ja ihan oli vahvaa tuntumaa suussa.
Hyvän ohjeen ruokakokeiluille löysin Red Hot Chili - kokkaa chilisti keittokirjasta Kreolilaisen kalapadan ohjeesta.
Kokkailin syyskesällä ja koska ruokaa tuli taas sen verran että olisi riittänyt naapureillekin, niin pakastin osan kalapadasta. Tänään se pääsi käyttöön. Pakastaminen oli tehnyt padalle vain hyvää. Makukirjo oli tasaisempi ja aromit nousivat hyvin esiin. Oli siis hyvä aika kaivaa ohje esiin ja taltioida se talteen.
Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.
Tarvitaan:
- Kalaa, tänään käytössä siika
- Katkarapuja pakastimesta
- Voita
- Oliiviöljyä
- Limen mehua purkista
- Punaviinietikkaa
- Sipulia 2kpl
- Valkosipulia 4-5 kynttä
- Mutti tomaattimurskapurkki
- Valkosipulia
- Tuoretta sitruunatimjamia
- Laakerinlehtiä
- Limetin lehtiä
- Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
- Paprikajauhetta
- Tuoretta paprikaa
- Suolaa
- Kanelia
- Oreganoa
- 1 kpl Moruga Schokolate Chili
Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.
Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.
Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.
Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.
Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.
Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.
Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.
Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.
lauantai 5. maaliskuuta 2022
Taimitarhalla kaikki hvyin
Taimitarhalla on kaikki hyvin. Pienet taimenalut vahvistuvat kovaa kyytiä. Valoa ja lämpöä on säädetty lisää ja nyt sitä on tarjolla niille yllin kyllin. Minun valoni on sekavaloa. Mukana on punaisen hehkua ja sinisen sävyä ja ihan muuten vaan kasvivaloa :D