Taimitarhalla on kaikki hyvin. Pienet taimenalut vahvistuvat kovaa kyytiä. Valoa ja lämpöä on säädetty lisää ja nyt sitä on tarjolla niille yllin kyllin. Minun valoni on sekavaloa. Mukana on punaisen hehkua ja sinisen sävyä ja ihan muuten vaan kasvivaloa :D
lauantai 5. maaliskuuta 2022
Taimitarhalla kaikki hvyin
Linssikeitto
Erilaisia keittoja on tullut kokeiltua viime aikoina. Tänään käsittelyyn pääsivät punaiset linssit. Suunnitelmissa oli retkievääksi soveltuva lämmin keitto.
Linssikeitto oli helppo tehdä ja chili sopi sinne mainiosti. Käytän usein mietoja chilejä, jotta kaikki syövät keittojani :D Tänään menin yhdellä Lemon Dropilla. Omaan makuun olisi vielä voinut lisätä vaikka paria muutakin lajiketta lisäksi. Tässäkin oli kyllä ihan mukavasti lämpöä tuottavaa makukirjoa.
Näitä tarvittiin tänään
- 2 sipulia
- Pala inkivääriä
- Öljyä
- Chiliä maun mukaan
- Kurkumaa
- Suolaa
- Mutti tomaattimurskaa
Tomaattipyrettä - n. 1 l vettä
- 2,5 dl punaisia linssejä
- 3 dl kookosmaitoa
Koskenlaskija juustoa
1) Pilko sipulit ja inkivääri pieneksi. Lisää kattilaan sipulisilppu, inkivääripalat, öljy sekä kaikki mausteet. Kuullota ja anna makujen herätä.
2) Lisää tomaattimurska ja vesi
3) Lisää huuhdellut linssit kattilaan ja jätä keitto kiehumaan noin 20 min
4) Lisää joukkoon kookosmaito sekä loput mausteet ja tarkista maku. Lisää suolaa!
5) Soseuta sauvasekoittimella keitto samettiseksi
Ja sitten ei kun syömään :)
Tällä kertaa se päätyi termospulloon ja pääsi retkievääksi Kalkkirantaan hienojen kevättalvimaisemien keskelle.
Olipa hieno retkipäivä. Aurinko helli, maisema rauhoitti, kuuma linssikeitto lämmitti ja kahvi kruunasi nautinnon ❤️
maanantai 28. helmikuuta 2022
Hotwings
Pitkään on tehnyt mieli laittaa kanansiipiä. Hyvä paketti tarttui kaupasta mukaan ja tuumasta toimeen.
Tein alkuun mausteseoksen. Valmista Poppamiehen Rub-sekoitusta, paprikarouhetta ja leivinjauhetta.
Paprikarouheella vähän jatkoin valmista RUBia ja lisäksi meni pari ruokalusikallista leivinjauhetta. Jos kaikki syöjät ovat chilin ystäviä, niin RUBia ei tarvitse jatkaa paprikarouheella. Meillä on monenlaista syöjää, joten varmuuden vuoksi jatkan vähän.torstai 24. helmikuuta 2022
Valojen säätämistä
Pikkutaimille oli aika laittaa lisää valoa.
Minulla ei ole hienoja rakennelmia taimien varttumiselle. Asuvat ihan työpoydällä ja valot sitten siellä päällä. Valojen tasoja säätelen taimien tarpeen mukaan. Melkoinen karvalakkimenetelmä se on :D
Olen ostanut eri aikoina kasvivaloja. Kaikki erilaisia ja ostohetkellä lupailluilta ominaisuuksiltaankin erilaisia. Viimevuosina olen käyttänyt niitä kaikkia yhtäaikaa eli monivalomenetelmä on käytössä. Hyvin toimii :D
Kasvutelttaa minulla ei ole vaan virittelen lisäheijastusta ja lämpösäteilyä varten foliorakennelman kasvuston ympäri. On hyvin toiminut sekin, sen aikaa kun tarvitsee. Alla on lämpömatto huolehtimassa siitä puolesta.
torstai 17. helmikuuta 2022
Tillin siemenet
Viime kesänä parvekepuutarhassa kasvoi tilliä. Se ei ole koskaan oikein menestynyt, enkä ole sitä koskaan saanut kasvamaan itse. Tillit ovat olleet puutarhamyymälän taimia, jotka olen tuikannut kasvulaatikkoon muiden yrttien seuraksi.
Viimekesäinen tilli sai kukkia rauhassa ja siinä vaiheessa kun laitoin tiloja talvikuntoon huomasin, että tillin siemeniä varisee maahan. Nehän piti sieltä tietysti pelastaa ja sain ihan hyvän saaliin siemeniä koottua.
Siemenet oli taltioitu samaan siemenpankkiin, missä ovat myös chilin siemenet. Pussi esiin ja siemeniä tutkimaan. Näyttivät olevan kunnossa. Tilli tarvitsee lämpimän kasvualustan, joten se pääsi myös lämpömatolle. Tilli pitää lämpimästä kasvupaikasta, mutta ei siedä kovin hyvin suoraa auringonpaistetta.
Siemenpussin siemenistä en ole koskaan saanut tilliä kasvuun saati antamaan satoa. Rohkeana nyt kuitenkin perustin tillipurkin ja kylvin siemenet sinne.
Ruukun pohjalle ruukkusoraa estämään liiallisen kastelun vaarat. Pieni kerros multaa ja sekaan perliittiä ja lisää multaa. Multana käytin yrttimultaa, jota on nyt pienillä chilin taimillakin käytössä.
sunnuntai 13. helmikuuta 2022
Taimet pääsivät multaan
Viimeisin idättäminen on onnistunut loistavasti. Reilussa viikossa olivat sirkkalehdet jo puskeneet itsensä elämään. Tänään oli sopiva hetki valmistaa piskuiset taimenalut ensimmäiseen kasvupaikkaansa.
Tänään käytin yrttimultaa pienokaisille. Joka purkkiin päätyi myös hieman perliittiä tasoittamaan pikkupurkin kosteuden kestävyyttä. Pahin mitä voi pieneille taimille pienessä purkissa tapahtua on kuivuminen. Huokoisuudestaan johtuen perliitin vedenimemiskyky on suuri, mutta neste kuitenkin virtaa perliitin läpi. Se tekee kasvualustasta kuohkean ja vettä läpäisevän. Mullan joukkoon laitoin nyt noin kolmasosan.
torstai 10. helmikuuta 2022
Pää pystyyn, kevät tulee
Koko idätyslautan uudelleen perustaminen on tuottanut toivottavaa tulosta jo muutamassa päivässä. Elämää on havaittavissa enenevässä määrin. Usko tulevaan satokauteen on noussut kummasti.
Joskus siementen itäminen ottaa aikaa ja kysyy kasvattajalta kärsivällisyyttä. Tänä vuonna ymmärsin kyllä, että nyt ei ole siemenissä ongelmaa, vaan jotakin on tapahtunut käsittelyvaiheessa tai alustan perustamisessa. Yksi mahdollisuus on se että koska desinfioin kiehuvalla vedellä käyttämäni oasis-sienen, niin se on ollut liian lämmin vielä siinä vaiheessa kun siemeniä on aseteltu astiaan. Tämä on vain arvelua. Oasis vetää paljon vettä itseensä ja varmaan säilöö myös sen lämmön sisäänsä. Ja en todellakaan laittanut suoraan sinne siemeniä.
No nyt on kolmas sarja menossa ja useimmat näyttävät elon merkkejä. Voi olla vain tyytyväinen. Innokkaimpana tästä porukasta on liikkeellä Habanero Orange.
keskiviikko 9. helmikuuta 2022
Kanaa aasialaisittain
Näitä tarvittiin tänään:
- Kanaa
- Tuoretta inkivääriä
- Sipulia
- Valkosipulia
- Kesäkurpitsaa
- Kurkumaa, jauheena
- Paprikaa, jauheena
- Paprikaa, tuoreena
- Tomaattia
- Chiliä
- Öljyä
- Tuoretta korianteria
- Kookosmaitoa
- Sitruunaruohoa
- Limetin lehtiä
- Suolaa
- Hitunen ruokosokeria
- Limen mehua
- Kalakastiketta
tiistai 8. helmikuuta 2022
Chilillä maustetut silakkarullat
Joitakin ruoka-aineita rakastan. Aasialaisia mausteita ja aineksia nyt erityisesti. Netin syövereistä löysin jostakin chili-silakkarullien ohjeen, joka on aikaa myöten kehittynyt omassa keittiössä. Tämä on yksi luottoresepteistäni, jota tulee tehtyä melko usein.
Näitä syödessä mielikin virkistyy ja varoituksen sanana se, että näihin voi jäädä koukkuun 😉
Thaikku-silakat siis näin kokeilevan keittiön ohjeilla:
Silakoita n. 600-700gr
Sipulirouhetta tai tuoretta
Tilliä, kuivattua tai tuoretta
Liemi:
4 dl vettä
1-2 dl etikkaa, oman mieltymyksen mukaan
2 tl suolaa
pala tuoretta inkivääriä
punaista chiliä
vihreää chiliä
sitruunaruohoa paloina
kaffrin lehtiä
kokonaisia pippureita
tuoretta korianteria
Silakat asetellaan alustalle (pergamiinipaperia käytän itse), sirotellaan sipulirouheet ja tilli fileiden päälle. Silakat kääritään rullalle ja laitetaan kuumaa kestävään vuokaan.
Liemi kiehautetaan ja kaadetaan silakoiden päälle.
Silakat kysyvät sopiviksi ihan kiehuvana lisätyllä liemellä. Jos epäilee niin astian voi laittaa vaikka uuniin hetkeksi.
Nautitaan jääkaappikylmänä sellaisenaan tai osana isompaa ateriaa.
Elämää lautalla
Nyt voi huokaista suurimmat jännitykset tulevan satokauden osalta.
Uudelleen perustettu idätyslautta toimii! Ja nyt on elämää jo useamman siemenen kohdalla. Nyt vahvasti suositus itselleni, että tällä mallilla mennään myös jatkossa. Ei siis mikään uusi malli, vaan vanha ja uudelleen käyttöönotettu 😀 Kikka vitoset eivät tänä vuonna tuottaneet tulosta. Tuhosin vain useampia siemeniä. Onneksi niitä on omassa siemenpankissa jo aika paljon.
Kynä on levinnyt pahasti, mutta onneksi on olemassa kartta mitä missäkin aitauksessa on olemassa. Tässä tulossa itselleni uutta aromia Habanero Orangen muodossa.
sunnuntai 6. helmikuuta 2022
Chilihillo
Yksi perheemme suosikeista on paholaisenhilloke. Kannattaa heti alkuun lähteä tekemään isompaa satsia, sillä aromien tarkistuksessa kuluu valmistuvaa hilloa monta lusikallista :D
Tarvikkeet:
- pari-kolme isoa paprikaa
- oman sadon chilejä reilusti
- 1 dl viinietikkaa
- liraus balsamikokastiketta
- liraus tavallista etikkaa
- n. 5 dl hillosokeria