sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Kasvatuskokemuksia

Alkuun kerrottakoon, että en ole ammattilainen, vaan ihan tavallinen kotitarvekasvattaja. 

Yrityksen ja erehdyksen kautta olen saanut chilejä menestymään viimeiset 10 vuotta. Satoa on tullut vaihtelevasti eri kasvukausina. Olen kuitenkin saanut paria alkuvuotta lukuunottamatta vuoden tarpeisiin chilejä. 

Eri lajikkeet kiinnostavat ja kokeilut suuntaavatkin joka vuosi löytämään jonkun uuden lajikkeen. Tälle vuodelle olisi jopa valinnanvaraa jo idätys onnistuu.

Ruuanlaitossa suosin mietoja lajikkeita. Niillä varmistan että ruuasta nauttivat muutkin kuin minä. Itselläni on makutoleranssi kyllä noussut ihan eri leveleille kuin muulla perheellä. 

Joku aika sitten perheen aikuinen nuoriso halusi saada kokemuksia viime kesän tulisimmasta lajikkeesta, Moruga Chocolatesta. 

Moruga Chokolate pilkottavana leikkuulaudalla, veitsi hedelmän vierellä ja pihdit joilla pitää kiinni

Tähän chiliin ei todellakaan kannata koskea käsin. Vahvuutta riittää. 


Päivälliselle valmistin asteittain tulistuvan pienten annosten sarjan. Moruga siellä viimeisenä kaalin kanssa yhdessä. Vahvaakin chiliä voi käyttää reilusti, kun löytää sille sopivan combon muissa aineksissa. Usein jokin makea lisä pyöristää vahvaakin aromia samoin kuin maitotuotteet, jos niitä pystyy käyttämään. 

Vahvoja lisukkeita teen usein niin, että pieniä annoksia päätyy pakastimeen. Sieltä on hyvä ottaa itselleni enemmän potkua arkiruokaan. 

Morugan kaltaista yrmyä ei ole tänä vuonna listalla. Pakastimesta löytyy vielä moneen tarpeeseen ainesta. Hyvä ja aromikas tuo oli ja kannatti kokeilla. Lajikkeena se viihtyi hyvin kuumalla lasitetulla parvekkeella.

Trinidad Scorpion Moruga Chocolate on kotoisin Karibialta ja on kehitetty tutummasta punaisesta versiostaan Trinidad Scorpion Morugasta. Hedelmät kypsyvät kauniin tummanruskean sävyisiksi. Kooltaan nämä ruskeat ovat hieman isompia kuin punainen lajike. Tulisuutta kyllä löytyy molemmista suurinpiirten saman verran eli n. 2 milj scovillea. Tutummalla asteikolla 10+++. 

Tabasco-maustekastikkeen tulisuus on n. 2500-5000 scovillea, joten nämä Moruga Scorpion lajikeet ovat tuhat kertaa tulisempia kuin Tabasco. Antaa vähän tuntumaa, millaisissa aromeissa mennään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.